15 септември е денят, в който по традиция се открива

...
15 септември е денят, в който по традиция се открива
Коментари Харесай

Честит първи учебен ден! Първокласниците тази година – по-малко

15 септември е денят, в който по традиция се открива образователната година в българското учебно заведение. Тази година, обаче, 15 септември беше в събота и по тази причина образователната година ще бъде открита в понеделник – 17 септември.

До 1921 година учениците в България са започвали образователните занятия на 1 септември, само че датата се измества с две седмици от земеделското държавно управление на Александър Стамболийски, с цел да могат децата да оказват помощ в прибирането на реколтата.

Около 60 000 първокласници се чака да влязат през днешния ден на първия образователен ден в класните стаи

в учебните заведения в страната, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и посочи, че учениците в първи клас ще са по-малко с няколко хиляди. Випускът, който влиза в първи клас през тази образователна година, е главно от деца, родени през 2011 година, които са по-малко от родените деца през 2009 и 2010 година, изясни министър Вълчев.

ВИЖТЕ ЛЮБИМИТЕ СИ ОНЛАЙН ЗВЕЗДИ КАТО ПЪРВОКЛАСНИЦИ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Той осведоми, че през новата образователна година всички възпитаници в страната ще са 680 000, от които към 60 000 ще са първокласниците. Учителите във всички учебни заведения, в детските градини и в центровете за поддръжка за личностно развиване са 89 000. Ресурсните учители в образованието са 1397, а психолозите са 763.

„ Новата образователна година ще стартира във всичките 2367 учебни заведения в страната, в 1844 детски градини и в над 100 центрове за поддръжка на личностното развиване “, сподели министър Вълчев.

Училището с най-вече възпитаници в страната е 18-о Средно учебно заведение „ Уилям Гладстон “ в София ,

което е с към 2400 възпитаници, осведоми заместник-министърът на образованието Деница Сачева. Тя означи, че учебните заведения с минимум възпитаници са в Родопите, като там има учебни заведения с под 10 възпитаници.

Междувременно продължава самодейността за привличането или връщането на децата в учебно заведение. Общините постановат санкции на родители, които не пускат децата си на учебно заведение. В 1159 екипа за обгръщане на децата в просветителната система вземат участие 7099 представители на разнообразни институции. Те обхождат адресите на деца и възпитаници от 29 август до 30 септември.

По думите на министър Вълчев през тази година работата на екипите ще се концентрира върху децата на пет и шест години, както и върху незаписалите се след четвърти и седми клас възпитаници. През тази година са разпознати към 60 000 деца, за които има хипотетичен риск от отпадане.

В началото на септември стартира образователната година в немалка част от страните в Европейския съюз

– Белгия, Естония, Ирландия, Латвия, Литва, Полша, Словения, Унгария, Франция и Чешката република, както и в други европейски страни, като Босна и Херцеговина, някогашната югославска република Македония, Сърбия, Черна гора и Руската федерация.

Средата на септември бележи началото на образователните занятия в 11 държави-членки, като множеството от тях се намират в Южна Европа – България, Гърция, Кипър, Испания, Италия, Португалия, Хърватия, Румъния, Словакия, Австрия и Люксембург.

Интересно е, че в 10 европейски страни първият звънец бие през август – Германия, Дания, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Финландия, Нидерландия, Швеция и Швейцария. В Обединеното кралство пък образователната година стартира на разнообразни дати в другите региони на страната – от края на август до първата седмица на септември.

В Съединени американски щати и Канада няма тъкмо избран ден ,

в който да стартира образователната година. Първият образователен ден за по-голямата част от учебните заведения е във вторник след Деня на труда, който се отбелязва в първия понеделник на септември.

В Япония първият образователен ден по традиция е при започване на април, когато цъфтят японските вишни сакура, защото е признато, че пролетта символизира началото на нов живот и няма по-подходящо време за започване на учебните занятия.

В Южното полукълбо образователната година стартира в края на февруари и началото на март – Австралия, Аржентина, Бразилия, Чили и други.

Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР