15 отнети превозни средства заради употреба на алкохол или наркотици

...
15 отнети превозни средства заради употреба на алкохол или наркотици
Коментари Харесай

Отнемането на автомобили по новите правила може да се окаже незаконно

15 отнети транспортни средства поради приложимост на алкохол или опиати единствено в София. Това демонстрира справката на bTV.

Става въпрос за 12 автомобила, един мотoциклет и три АТВ-ета.

На този декор от Министерство на вътрешните работи акцентират - ограниченията към този момент дават резултат. Седмицата преди влизането в действие на текстовете, които плануват лишаване на автомобила при алкохол над 1,2 промила или позитивен тест за опиати - нарушителите са 130.

Първата седмица се следи понижаване, а при миналата борят на засечените пияни и дрогирани в София понижава близо три пъти.

Отнемането на коли по новите правила е допустимо да се окаже нелегално.

Депутати от " Продължаваме промяната " припомниха: конфискуване на транспортното средство е позволено единствено след решение на съда.

Юристите на „ Продължаваме промяната “ организираха среща с управлението на Министерство на вътрешните работи, с цел да схванат за какво новите текстове се ползват превратно.

„ Ние единственото, което сега променихме, е опцията със правосъдното решение или задължението в някои текстове съда да конфискува автомобила, на никое място не сме записали, че този автомобил краткотрайно се лишава до изговаряне на съда “, разяснява Стою Стоев - ръководител на комисията по правни въпроси в Народното събрание. 

Незаконно ли е краткотрайното лишаване при алкохол над 1,2 промила и позитивен тест за опиати?

„ Отнемане може да постанови само и единствено съдът “, споделя адв. Силвия Петкова 

Адвокатите от наказателното право показват - в случай че автомобила е лишен непринудено, към този миг няма какво да се направи.

„ Ако обаче са отнети с протокол за оглед или за изземане на материално доказателство, претършуване и изземване - то сигурно ще би трябвало да се желае от наблюдаващия прокурор да освободи материалното доказателство “, разяснява юрист Петкова.

„ Продължаваме промяната " ще упорстват и за среща с прокуратурата. До края на седмицата служителите на реда в цялата страна ще получат инструкции по какъв начин да работят по новите правила. Управляващите не изключиха и опцията за отсрочване на измененията.

„ Част от проблемите могат и ние ще поставим изпитание да ги решим на равнище подзаконова база, само че и законът се нуждае от смяна, тъй като той не дава изясненост, когато двама съпрузи имат автомобил - лишава ли се или се лишава неговата левова равноценност “, разяснява Явор Божанков - народен представител от " Продължаваме промяната - Демократична България ".

В късния следобяд ръководещите обгърнаха, че обмислят още ограничения: нарушителите да бъдат уведомявани за санкции със SMS или по имейл.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР