15 обискирани адреса и 120 иззети оръжия - това е

...
15 обискирани адреса и 120 иззети оръжия - това е
Коментари Харесай

Конфискуваните оръжия: Защо МВР иззе пушки, използвани за исторически възстановки

15 обискирани адреса и 120 конфискувани оръжия - това е резултатът от акцията на службата за надзор на огнестрелните оръжия.

Иззетите револвери и винтовки са от времето на руско-турската война и принадлежат най-много на членове на сдружения, които вършат възстановки на исторически събития.
Дружество „ Традиция ” се готви за митинг поради отнето старинно оръжие От Министерство на вътрешните работи към момента не са оповестили публично за какво са конфискували остарели пушки и револвери, употребявани за възстановки
15 адреса са обискирани. Иззети са над 120 оръжия, като максимален брой са на членове на управителния съвет на сдружение " Традиция ".

Сред тях револвери " Смит енд Уесън " от съветско – турската война, модел 1869 година

Пушки – " Гра ", 1890, пушки " Манлихер " – 1988 година, пушки " Коко Милованович " 1880 година.

Тези оръжия стрелят с муниции като черен барут и оловен патрон, които са отвън надзор на работа Контрол на общоопасните средства (звено в МВР) и не подлежат на надзор.

Иззети са халосни патрони, които са отвън надзор и се продават свободно, както и капсулни и кремъчни оръжия, които са създадени още по- обратно във времето.
Министерство на вътрешните работи конфискува антикварни оръжия от сдружение за възстановки на Руско-турската война Организаторите на възстановките са подготвени на митинг
Председателят на организацията в Нова Загора се разделил с 14 старинни пушки, които са взети за експертиза.

" Системата е прекомерно стара…, не може да стреля с бойни патрони по простата причина,че патронът за това оръжие от един век не се създава ",твърди Иван Стоянов от сдружение " Традиция " в Нова Загора.

От сдружението виждат в акцията опит да бъдат спрени. " Може би някой желае да си попълни сбирката,аз не виждам каква друга може да бъде повода, не е законно просто ", счита Еньо Енев, също от сдружението.

Конфискуваните оръжия имат колекционерска стойност и някои от тях костват хиляди, настояват притежателите.

Иван Енчев напомня, че има закон, който гласи, че оръжия пример до 1900 година, за които няма щатни муниции, не предстои на надзор.
Организатори на възстановки се оплакаха от Министерство на вътрешните работи тормоз Колекционерски оръжия на над 130 години са били конфискувани без съображение, считат от НД "Традиция "
Според оръжейния специалист Георги Маринов, измененията в Закона за оръжията, боеприпасите и взривните субстанции, влезнали в действие през май, водят до недоразумения. Иззетите пушки не се смятат за огнестрелни оръжия, само че това мъчно може да се откри с просто око.

От Министерство на вътрешните работи отхвърлиха коментар поради формирани досъдебни производства в няколко града. На собствен ред от Дружеството оповестиха, че готвят народен митинг.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР