15 месеца условна присъда получи бившият австрийски вицеканцлер и лидер

...
15 месеца условна присъда получи бившият австрийски вицеканцлер и лидер
Коментари Харесай

15 месеца условна присъда получи бивш вицеканцлер на Австрия

15 месеца условна присъда получи някогашният австрийски вицеканцлер и водач на крайнодясната „ Партия на свободата “ Хайнц-Кристиан Щрахе по обвиняване в корупция, заяви БНР. Делото против него е продължение на абсурда, известен като „ Ибисагейт “, довел до оставката му в държавното управление и партията.

Щрахе бе заставен да подаде оставка през 2019 година след скандално видео. То сподели по какъв начин в подмяна на поддръжка за предизборната акция той предлага публични поръчки на жена, представяща се за племенница на съветски олигарх. Скандалът беше наименуван „ Ибисагейт “, тъй като материалът бе скрито сниман на испанския остров. От видеото потегли огромно следствие за корупция против Щрахе и други политици.

В последвалия развой 52-годишният Щрахе беше приет за отговорен, че с лобистка законова корекция е обезпечил достъп до държавен здравен фонд на собствен другар - притежател на клиника. Неговият другар - Валтер Грубмюлер, обвинен по същото дело, получи присъда една година условно.

Прокуратурата показа доказателства, че Щрахе и брачната половинка му са били възнаградени с първокласна отмора на остров Корфу, а партията на Щрахе – с 10 000 евро партийно подаяние.

Щрахе разгласи, че е шокиран от днешната присъда.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР