15 кръводарители за пример бяха отличени днес от БЧК-Бургас и

...
15 кръводарители за пример бяха отличени днес от БЧК-Бургас и
Коментари Харесай

Червеният кръст и УМБАЛ Бургас отличиха кръводарители за пример

15 кръводарители за образец бяха отличени през днешния ден от БЧК-Бургас и УМБАЛ Бургас. Събитието е обичайно, отдадено е на Световния ден на кръводарителя, който се отбелязва през днешния ден. Всяка година на тази дата Отделението по трансфузионна хематология благодари на тези, които със своята кръв избавят човешки живот. Грамоти получиха както постоянни кръводарители, които идват тук няколко пъти в годината, по този начин и донори, които са организирали акции и са привличали и други към идеята.

" Мисия на Червения кръст е да провежда повече хора да бъдат кръводарители и да избавят човешки живот. Днес ние се прекланяме пред всички вас и вашата подготвеност да помагате ", сподели Виолета Радева, ръководител на БЧК-Бургас. Д-р Людмила Желязкова, шеф на Отделението по трансфузионна хематология уточни, че макар нараствания брой на донорите, потребностите от кръв също нарастват, по тази причина всички донори заслужават признателност.

Сред отличените са Аделин Симеонов, който провежда огромна кръводарителска акция в цялата страна, с цел да помогне на собствен непосредствен. Хората, които участваха в нея, осигуриха кръв за десетки пациенти на бургаските лечебни заведения. Активни донори, само че и уредници на акции са Пламен Янев, зам.-областен шеф, и Тихомир Янакиев - кмет на Община Созопол. Ива Кусева, общински консултант от Поморие, подари кръв и през днешния ден. Когато е решила да се посвети на тази идея, е била върната, тъй като няма нужните килограми. " Качих килограми, подкрепям и специфичен хранителен режим, с цел да бъда постоянно във форма да подарявам ", показа тя.

Общественикът от Созопол Христо Бардуков, юристът и дълготраен ръководител на РИК-Бургас Елка Стоянова, " Мисис Бургас 2018 " Вержиния Иванова, PR-експертът Кристина Божинова също бяха отличени като дейни дългогодишни безплатни кръводарители. Грамота получи и Олександра Якимчук, която провежда акция измежду украинските бежанци в Бургас. " Благодаря за опцията да участваме в тази акция и да дадем нещо от себе си в символ на признателност към България и българския народ, които ни оказват помощ в тези сложни времена ", показа тя.

Специални благодарности получи Костадин Вътев, чиято рядка кръвна група се употребява за децата, нуждаещи се от постоянно кръвопреливане, водачът на кола за спешна помощ Любомир Джонев, Донка Диамандиева, Миглена Георгиева и Страхил Стоянов. А Наталия Проданова беше довела и щерка си - с цел да съобщи задачата и на бъдещите генерации. След церемонията част от наградените останаха, с цел да дарят кръв и през днешния ден.

Желаещите да дарят кръв в УМБАЛ Бургас през миналата 2021 година са били 9649 души. От тях до даряване са достигнали 7753-ма. Чувствително доминират мъжете - 6144 против 1609 дами, само че във възрастовата група над 55 дамите стартират да преобладават. Близо 3200 души са дарили за първи път. Редовни кръводарители, които идват няколко пъти годишно, са 57 души. 407 са донорите под 20 година, а 81 - над 60 г.  За цялата година са дарени близо 4000 литра кръв, която е напълно оползотворена за пациенти на бургаските лечебни заведения.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР