15 градуса разлика в температурите у нас ден след ден.

...
15 градуса разлика в температурите у нас ден след ден.
Коментари Харесай

Как климатичните промени повлияват на здравето ни

15 градуса разлика в температурите у нас ден след ден. Ако доскоро не излизахме без връхна дреха, от през днешния ден към този момент още веднъж става горещо. В неделя пък предстоят магнитни стихии.

Как въздействат климатичните промени на здравето ни, отговори пред NOVA кардиологът доцент доктор Сотир Марчев от болничното заведение в Плевен.

"Температурата сред 18 и 25 градуса е най-ниската сърдечносъдова смъртност. Но огромните горещини са тези, които ни основават повече проблеми. При горещините на множеството хора кръвното спада, а това значи по-малко инфаркти и инсулти”, изясни той.

Все отново кардиологът изпитва повече терзания от внезапното захлаждане. Тогава кръвоносните съдове се свиват и болничното заведение се напълва, сподели доктор Марчев.

"Когато атмосферното налягане се трансформира внезапно към нас, налягането вътре в синусите също има потребност да се изравни с тези промени, а до момента в който това се случва ние имаме неприятни чувства ", изясни експертът.

Влияние има и върху ставите, продължи кардиологът. "Когато се промени атмосферното налягане, това повлиява на ставите, които носят тежестта на тялото и ние усещаме болки ".

По думите на доктор Марчев лятото е положителният интервал за сърдечноболните. Сега е времето за повече придвижване и пътешествия.

Специалистът разяснява и въпроса с електронните и бездимни цигари.

"Като кардиолози ние убеждаваме нашите пациенти да спрат цигарите, а не да ги сменят с електронни или бездимни”, разяснява той.

Обрат: ГЕРБ няма да отдръпват акциза за бездимните цигари

"На хората, които не могат да спрат да пушат, им предлагаме никотино-заместваща терапия. Това са лепенки и хапчета. Електронните цигари са третото най-хубаво нещо. В тях има никотин, който се изпарява и се вдишва единствено той. Никотинът предизвиква пристрастяване, само че не и рак. Проблемът е, че с цел да се изпари, има спомагателни вещества, чийто дълготраен резултат върху здравето не е ясен”, разясни още кардиологът.

Д-р Марчев разяснява и спрените медикаменти, в които се твърди, че има нездравословни вещества.

"Спрени са някои партиди на някои медикаменти, за които има подозрение, че съдържат микроскопични дози замърсяване с нитрозамини, коит,о дадени в големи дози на гризачи, могат да им причинят рак. Затова те са спрени до изясняване на обстановката, а не са дадени за заличаване, разясни той.

Какво се случва откакто 62 медикаменти за сърце бяха блокирани

Той предложи на хората да четат опаковките на медикаментите за съществуването на валсартан. Ако подобен липсва, няма от какво да се тормозят.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР