15-годишното управление на министър-председателя на Бангладеш Шейх Хасина приключи на

...
15-годишното управление на министър-председателя на Бангладеш Шейх Хасина приключи на
Коментари Харесай

Премиерът на Бангладеш избяга от страната след месец на смъртоносни протести

15-годишното ръководство на министър-председателя на Бангладеш Шейх Хасина завърши на 5 август. Тя избяга от траялите повече от месец смъртоносни митинги, а военните оповестиха, че ще образуват преходно държавно управление. Твърди се, че Хасина се е отправила към Индия, съобщи БГНЕС, базирайки се на Агенция Франс Прес.
Прочетете още
От началото на юли Хасина се опитваше да потуши общонационалните митинги против нейното държавно управление, само че избяга след жесток ден на безредици на 4 август, когато бяха убити близо 100 души.

Началникът на армията на азиатската страна военачалник Вакер-Уз-Заман съобщи в послание към нацията по държавната телевизия, че Хасина е подала оставка и военните ще образуват преходно държавно управление.

" Страната пострада доста, стопанската система беше наранена, доста хора бяха убити - време е да спрем насилието ", сподели Вакер.

Изявлението на генерала пристигна малко откакто ликуващи тълпи щурмуваха и разграбиха резиденцията на Хасина.

Най-малко 20 души бяха убити по време на митингите в столицата на Бангладеш на 5 август, заяви Бачу Миа - полицейски контрольор в болничното заведение на Медицинския лицей в Дака.

Милиони бангладешци излязоха по улиците на южноазиатската страна, като доста от тях честваха спокойно.

Канал 24 на Бангладеш излъчи фрагменти на тълпи, които нахлуват в премиерската резиденция, махат пред камерата, до момента в който честват, грабят мебели и книги, до момента в който други се отпускат на леглата.

Въпреки това тълпата атакува и домовете на близки съдружници на Хасина, описват очевидци.

Други подпалиха телевизионни станции, които са подкрепяли нейното ръководство, както и офиси на нейната Лига Авами и разрушиха скулптури на татко ѝ Шейх Муджибур Рахман – герой за независимостта на страната.

Вакер съобщи, че митингите би трябвало да приключат и даде обещание, че " всички несправедливости ще бъдат прегледани ".

Офицерът от пехотата сподели, че ще беседва с президента за съставяне на служебно държавно управление. Не стана ясно дали той ще го оглави.

Силите за сигурност подкрепяха държавното управление на Хасина по време на размириците. Бунтовете започнаха предишния месец против квотите за работа в държавната администрация и по-късно прераснаха в по-широки апели за нейното отдръпване.

Ген. Вакер съобщи, че е провел диалози с главните опозиционни партии и членове на гражданското общество, само че не и с Лигата Авами на Хасина.

76-годишната Хасина избяга от страната с хеликоптер, заяви източник, непосредствен до сваления водач.

Високопоставен източник от прилежаща Индия, където живее сестрата на Хасина (тя има индийско-британско гражданство), съобщи, че тя " минава през страната, само че се насочва към Лондон ".

Военните в Бангладеш обявиха, че са затворили интернационалното летище в Дака, без да показват причина.

Въпреки това протестиращите необятно призоваваха околните съдружници на Хасина да останат в страната.

Демонстрациите започнаха поради повторното въвеждане на квотна скица, която резервира повече от половината от всички работни места в държавната администрация за избрани групи.

Протестите ескалираха, макар че схемата беше понижена от висшия съд на Бангладеш.

Най-малко 94 души бяха убити на 4 август, най-смъртоносния ден от размириците, когато протестиращи и поддръжници на държавното управление се биеха с палки и ножове, а силите за сигурност откриха огън.

С последните прояви на принуждение общият брой на убитите от началото на митингите доближи минимум 320 души, съгласно данни на полицията, държавни чиновници и лекари в лечебни заведения.

На 5 август бойци и служители на реда с бронирани коли в Дака бяха заградиха с бодлива тел пътищата към офиса на Хасина, само че големи тълпи заляха улиците, събаряйки загражденията.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР