15-годишно момиче е било пребито до смърт от силите за

...
15-годишно момиче е било пребито до смърт от силите за
Коментари Харесай

Полицията в Иран е пребила до смърт 15-годишна ученичка

15-годишно момиче е било пребито до гибел от силите за сигурност при обиск в учебното заведение му в Северозападен Иран. Ученичката Асра Ханахи е умряла предходната седмица от побоя, твърди учителският съюз , представен от Би Би Си.

Асра е била ранена при митингите в град Ардабил. Тя и други възпитаници били нападнати от силите за сигурност, когато отказали да изпеят химн, възхваляващ висшия водач аятолах Али Хаменей.

Официални лица отхвърлят информацията. Държавната телевизия популяризира версията, че Асра е имал проблеми със сърцето и това е довело до гибелта ѝ.

Редица младежи са били убити от началото на антиправителствените митинги, обхванали целия Иран. Активисти и родственици упрекват силите за сигурност за гибелта им, управляващите отхвърлят.

Демонстрациите избухнаха след гибелта в ареста на Махса Амини. 22-годишната жена бе задържана от моралната полиция в Техеран на 13 септември за хипотетично нарушаване на строгите ирански правила, изискващи от дамите да покриват косата си с хиджаб.

Преди две седмици ученичките започнаха демонстрации в класните си стаи, на детските площадки и по улиците в невиждана поддръжка за ръководените от дами митинги против закона за хиджаба и духовенството.

Видеоклипове демонстрират по какъв начин те размахват забрадките си във въздуха, опълчват се на чиновници мъже и крещят " Жена, живот, независимост " и " Смърт на диктатора " - отпратка към висшия водач аятолах Али Хаменей, шиитски мюсюлмански свещеник, който има последната дума по всички държавни въпроси. Някои бяха снимани да късат негови фотоси.

В изказване Съюзът на учителите в Ардабил упреква управляващите, че са принудили нелегално девойките от гимназия " Шахед " в Ардабил да вземат участие в проправителствено събитие в сряда, на което им е било подредено да изпълнят химн, възхваляващ висшия водач. В началото няколко ученички почнали да скандират против държавното управление, което предиздвикало мъже и дами от личния състав по сигурността в цивилни облекла да наскърбяват и бият доста от тях, се твърди в изказването. По-късно, откакто учениците се върнали в класните си стаи, те нахлули в учебното заведение и още веднъж били някои възпитаници. Седем възпитаници са били ранени, а 10 са били задържани, се споделя в изказването. Сред ранените е била Асра Панахи, която по-късно е умряла в болница.

Смъртта ѝ провокира митинги от страна на жителите на Ардабил. На видеозаписи се вижда голям брой, което скандира " Свобода, независимост, независимост ", а силите за сигурност се сблъскват с протестиращи, които хвърлят камъни.

Държавната телевизия цитира чичото на Асра, който споделя в изявление, че тя е имала скрити сърдечни проблеми и че повода за гибелта ѝ е прекъсване на сърдечната активност.

Роднините на други две тийнейджърки, починали по време на неотдавнашните безредици - Ника Шакарами и Сарина Есмайлазаде - дадоха сходни изявленията за държавната телевизия, като повториха формалната версия, че силите за сигурност не са виновни.

Член на Народното събрание в Ардабил - Казем Мусави - съобщи пред осведомителния уебсайт Didban Iran, че Асра е лишила живота си, като е погълнала хапчета.

Пенсионираната иранска футболна звезда Али Даеи, който е роден в Ардабил и поддържа митингите, отхвърли и двете изказвания в обява в профила си в Инстаграм и прикани управляващите да кажат истината. " Историята е потвърдила кои са лъжците ", написа той.

Службата на Организация на обединените нации за правата на индивида съобщи, че е надълбоко обезпокоена от " нестихващия принудителен отговор на силите за сигурност против протестиращите и известията за случайни арести, убийства и задържане на деца ".

" Някои източници сочат, че до 23 деца са били убити, а доста други са били ранени в най-малко седем провинции от бойни патрони, железни топчета отблизо разстояние и съдбовни побои ", съобщи във вторник говорителката Равина Шамдасани.

Тя добави, че в редица учебни заведения също са били осъществени обиски и децата са били задържани от силите за сигурност, а някои шефове са били задържани, тъй като не са сътрудничили на силите за сигурност.

Миналата седмица иранският министър на образованието удостовери, че неизяснен брой деца са били изпратени в " психически центрове ", откакто са били задържани сякаш за присъединяване в митингите.

Източник: OFFNews


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР