15-годишната тенисистка Йоана Константинова започва годината под №56 в световната

...
15-годишната тенисистка Йоана Константинова започва годината под №56 в световната
Коментари Харесай

Йоана Константинова: Чувствам се още по-мотивирана и подготвена за 2023 г.

15-годишната тенисистка Йоана Константинова стартира годината под №56 в международната класация за девойки. През 2022 година българката реализира доста впечатляващи победи.

Спечели първите си точки за международната класация за дами. Дебютира и за националния тим на България за дами. Константинова към този момент е в Австралия. Там тя ще взе участие на първия за 2023 година шампионат от Големия шлем - Откритото състезание на Австралия.

Йоана Константинова даде особено изявление за уеб страницата на Българска федерация по тенис.

- Поздравления за положителното показване през миналата година. Доволна ли си от постигнатото?

- Определено не съм удовлетворена от резултатите си през миналата година. Записах впечатляващи победи против топ състезателки, само че ми липсваше неизменност. Играх шампионати от най-висока категория за девойки и женски шампионати, където равнището е доста високо, а спечелването на купа мъчно, изключително когато на всички места си минимален на възраст от всички във всеки шампионат. Този преход е доста сложен, само че в този момент се усещам още по-мотивирана и готова за 2023 година.

- Едва на 14 годишна възраст завоюва първите си точки за международната женска класация. Трудно ли ти беше на шампионатите за дами?

- Според мен няма лесни неща в нашия спорт, всеки един поставя старания, с цел да бъде най-хубавия. Лично аз обичам да играя с по-големи съперници, това ме стимулира повече.

- Започваш годината под №56 в международната класация за девойки. Каква е задачата ти за тази година?

- Моята цел е влизане в топ 10 при девойките и топ 500 при дамите.

- Заминаваш за присъединяване на първия за 2023 година шампионат от Големия шлем - откритото състезание на Австралия. Притесняваш ли се преди дебюта ти на подобен конгрес?

- Смятам, че съм повече разчувствана и чакам с неспокойствие това преживяване от колкото обезпокоена. Играла съм с съвсем всички участнички в шампионата и знам какво да чакам. Всичко зависи от мен и от играта, която ще покажа.

- Каква е задачата ти за шампионатите в Австралия?

- Целта ми е да изляза и да покажа най-хубавия си тенис. Смятам, че в случай че го направя и виждам мач за мач бих могла да стигна напред в шампионата. Имам и огромна мотивация, тъй че мощно се надявам да се получи.

- Едва на 14 години дебютира за националния отбор на България за дами " Били Джийн Кинг къп ". Какво беше това прекарване за теб?

- За мен беше голяма чест да бъде част от женския народен тим и преди всичко желая да изкажа признателност към Дора Рангелова и Вальо Димов, които ми се довериха. Това беше необикновено преживяване, от което научих доста. Да бъдеш един до друг с най-хубавите тенисистки на България и целия екип от експерти, който имахме е ужасно. Чувствах се доста добре като част от тима, другите съотборнички бяха също доста положителни, цялата връзката сред състезателите и екипа, който имахме беше доста приятна. Опита който получих от този конгрес с присъединяване си в тима е доста скъп и считам, че беше извънредно потребен за мен.

- Върху какво би трябвало да работиш най-вече с цел да подобряваш играта си?

- Всяка една част и всеки детайл би трябвало да се тренира и усъвършенства всеки ден, само че аз най-много би трябвало да акцентира върху сервиса и форхенда си и също по този начин да мога да управлявам по-добре страстите си.

- Кой се грижи за подготовката ти сега?

- Както всяка година през декември направих предсезонната си подготовка в Плевен с татко ми, който се занимава основно с физическата ми подготовка от както се помня. Този път подготовката ми бе извънредно тежка и интензивна и ще разгадавам на нея в идния сезон. След Australia open се прибирам в академията Good to Great в Стокхолм, Швеция, където през по-голяма част от времето повеждам подготовката си.

- Чувстваш ли поддръжка за това, което правиш и искаш ли да благодариш на някого за тези триумфи?

- Искам да благодаря преди всичко на моето семейство, което непрекъснато е до мен и ме поддържа без значение къде съм. Също по този начин благодаря на Българска федерация по тенис и моят клуб Търговска колегия " Плевен ПСК " за безрезервната помощ и поддръжка. Благодаря и на моите родственици, другари, познати и непознати от които получавам поддръжка, окуражаващи думи и пожелания. Без тази поддръжка резултатите нямаше да са същите.

- Имаше ли време за отмора по време на празниците?

- Както към този момент споделих и по горе през декември организирах доста тежка предсезонна подготовка. На Коледа почивах, бях с мой близки родственици и фамилията ми и си прекарах отлично!

- По принцип на какви шампионати ще залагаш през 2023 година?

- Смятам да заложа на шампионати от суперкатегория и Гранд шлем за девойки и женски шампионати.

- Какво ще пожелаеш на тенис обществеността в България за Новата година?

- Пожелавам на всички фенове на тениса най-много здраво здраве, безчет мотиви за благополучие, да играят повече тенис и да се забавляват до момента в който са на корта, а пред телевизионния екран доста позитивни страсти с присъединяване на повече български тенисисти.

Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР