15 години след като за първи път бе предложен, климатичният

...
15 години след като за първи път бе предложен, климатичният
Коментари Харесай

Австрия пуска климатичен билет

15 години откакто за първи път бе препоръчан, климатичният билет на Австрия към този момент е реалност. От през вчерашния ден той е наличен за жителите, които желаят да пътуват с публичен превоз на ниски цени и по едно и също време с това да оказват помощ в битката с климата.

Годишният пропуск на цена от 1095 евро или към 3 евро дневно би трябвало да насърчи хората да заменят колите си с различни форми на напредване, които са по-благоприятни за околната среда. Такива са метрото и междуградските влакове да вземем за пример.

Отстъпки има за хората до 25-годишна възраст, за такива над 64, както и за лицата с увреждания. Те могат да заплатят 821 евро вместо постоянната сума съгласно формалния уебсайт на климатичния билет. Допълнителна еднократна такса от 110 евро пък дава опция на до четири деца сред 6 и 15 години да пътуват с картодържателя. Всички до 5-годишна възраст пътуват гратис.

Общественият превоз към този момент е много известен в Австрия. Въпреки че жителите пътуват повече километри с трен от всяка страна в Европа, като се изключи Швейцария, съгласно формалните държавни данни единствено 16% от пътуванията през 2018 година са с публичен превоз, написа CNN.

Първоначалният интерес към първите билети, които се продават с понижение, е толкоз мощен, че уебсайтът на билета се срина краткотрайно.

Въвеждането на сходна мярка не е оригиналност, само че това, което я прави изключителна, е по-ниската цена. Общата абонаментна карта на Швейцария да вземем за пример предлага безкрайно потребление на цялата мрежа на публичния превоз, само че коства три пъти повече. Картата за рейсове, влакове и метро в Нидерландия пък е 3066 евро.

Планът за подвижност на държавното управление на Австрия цели да понижи потреблението на персонални коли от 70% от общите изминати километри на годишна база до 54% към 2040 година, като в същото време усили каузи на публичния превоз от 27% на 40% и удвои дейното пътешестване (ходене и колоездене) до 6%.

Страната има нужната съществена жп мрежа и градски транспортни системи към огромни градове като Виена и Грац. Те се възползваха от политика на непрестанно развиване, необятно подкрепяна от целия политически набор. В периферията обаче историята не е толкоз позитивна. Някои по-малки градове са откъснати от националната жп мрежа. По второстепенните линии в този момент, наподобява, има повече предпочитание за възстановяване на инфраструктурата, разписанията и замяната на дизеловите влакове в електрически, акумулаторни или водородни. Климатичният билет може да усили вероятностите за усъвършенстване.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР