15 години от основаването си чества Тараклийският държавен университет Григорий

...
15 години от основаването си чества Тараклийският държавен университет Григорий
Коментари Харесай

Тараклийският държавен университет чества 15 години

15 години от основаването си празнува Тараклийският държавен университет „ Григорий Цамблак ". Близо 200 студенти, множеството от които бесарабски българи, се образоват сега в него. 63 000 етнически българи живеят в Молдова. Около 15 000 от тях са в Тараклия.

По шест специалности, главно педагогичен, се образоват студентите в Тараклийския държавен университет.
Валерия Артиметко - студент в компетентност „ Българска и румънска лингвистика " в Тараклийския държавен университет: Мисля, че е по-важно да изучиш своя роден език, да го знаеш на по-високо равнище. Имам огромно предпочитание да изуча българския език.
Мирослава и Александър Тодорови също са избрали да се образоват в Тараклийския университет. Тя е от Казанлък, а той от Тараклия. След дипломирането, възнамеряват завръщане в родината.
Александър Тодоров: В България. Мисля, че натам е пътят. Доц. Мария Паслар - ректор на Тараклийския държавен университет „ Григорий Цамблак ": Обучаваме студенти експерти за потребностите на Южния район и точно Тараклийският държавен университет е център на българската просвета и на образованието в Молдова.
След диалог сред българския президент Румен Радев и молдовския му сътрудник Игор Додон Тараклийският университет ще се трансформира във филиал на Русенския. Очаква се това да се случи още през идната академична година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР