15 души са загинали при катастрофа на хеликоптер в украинския

...
15 души са загинали при катастрофа на хеликоптер в украинския
Коментари Харесай

Вътрешният министър на Украйна и още 14 души са загинали при катастрофа на хеликоптер край Киев

15 души са починали при злополука на хеликоптер в украинския град Бровари, предградие на столицата Киев. 25 ранени са настанени в болница.

Сред жертвите са министърът на вътрешните работи Денис Монастирский, първият му заместител Евгений Енин, държавният секретар на Министерство на вътрешните работи Юрий Лубкович и три деца, заяви началникът на украинската полиция Игор Клименко. 9 от починалите са се намирали на хеликоптера. 

Загинали са и двамата водачи.

 

Според локалните медии хеликоптерът се е запалил във въздуха, а при рухването се е взривил и е избухнал мощен пожар.

По-рано губернаторът на Киевска област заяви, че машината е рухнала наоколо до детски ясли и жилищна постройка.

 

Областният шеф сподели, че са потърпевши 29 души, само че службите за незабавна помощ по-късно оповестиха, че броят на починалите е 15 души, а 25 са ранени, в това число 10 деца.

 

На фрагменти от видеа, оповестени в обществените медии, се виждат горящи здания. " Имало е деца и… чиновници в яслата сега на нещастието ", написа в " Телеграм " регионалният шеф на Киевска област Олексей Кулеба.

Засега не е ясно каква е повода за рухването на хеликоптера, а Русия също не е коментирала информацията. Украински публични представители не са загатнали за съветска офанзива в района.

" За страдание това се случи на хеликоптер на Държавната работа за изключителни обстановки, който изпълняваше своите задания ", съобщи представител на украинските Военновъздушни сили пред телевизия " Апостроф ТиВи ". По негови думи следствието на злополуката може да отнеме минимум няколко седмици. Хеликоптерът е бил френски " Супер дива котка " (Super Puma) на украинските правоприлагащи служби, сподели той. " За страдание небето не прости грешките, както споделят водачите, само че в действителност е прекомерно рано да приказваме за аргументите ", добави той.
 Прессекретарят на началника на Националната полиция Мариана Рева съобщи, че е прекомерно рано да се приказва за предварителните аргументи за злополуката.

 

Украинският основен прокурор Андрий Костин съобщи, че следствието преглежда " всички вероятни версии за злополуката на хеликоптера ".

 

В същото време съветникът на украинския вътрешен министър Антон Герашенко изброи версии като бойкот, нередовност на оборудването и нарушение на разпоредбите за сигурност на полетите.

 

Украинските медии настояват, че измежду вероятните версии е и пилотска неточност. Украинското издание " Трибуна-Бровари " оповестява, че хеликоптерът е паднал по време на мъгла: евентуално водачът не е видял високата постройка, почнал е да набира височина и е изгубил надзор.

" Денис, Женя, Юра, всички, които бяха на борда на хеликоптера, бяха патриоти на Украйна, всеки защитаваше и укрепваше Украйна. Винаги ще ви помним. Вашите фамилии постоянно ще бъдат под закрилата на приятелите и страната. Вечна Ви памет, другари! ", написа в канала си в Телеграм съветникът на починалия вътрешен министър Антон Герашченко.

 

Четиридесет и две годишният вътрешен министър Монастирски беше юрист и политик, спечелил парламентарен пост на изборите през 2019 година и представляваше партията на Зеленски " Слуга на народа ". Той стана началник на парламентарната вътрешна комисия и смени Арсен Аваков на поста вътрешен министър, откакто Аваков напусна през юли 2021 година.

Украинският президент Володимир Зеленски назова случилото се в Бровари " ужасна покруса, предизвикала неизразима болежка ". Премиерът Денис Шмигал сподели, че гибелта на Монастирски и цялата покруса в Бровари е огромна загуба за държавното управление и за цялата украинска страна.

" Това е в действителност сърцераздирателно. Вътрешният министър Денис Монастирски беше пътеводна светлина в поддръжката за украинския народ по време на незаконната инвазия на Путин ", написа в " Туитър " английската министърка на вътрешните работи Сюела Бревърман. " Когато разговаряхме през октомври, бях изумена от неговата увереност, оптимизъм и национализъм ", добави тя.

 

Броят на починалите пораства. Към този час са 18 души, в това число 3 деца. 29 са ранени, а сред тях 15 деца.

Възпитателка в детската градина в Бровари описа детайлности за нещастието. Според нея тя таман са посрещали идващите деца, когато е видяла пламъците.

 

" Първоначално бучеше, като че ли нещо лети. Притихнахме, а по-късно чухме детонация. Всички легнаха и бързо се изтеглиха в укритието. Успяхме да приемем четири деца и родителите им незабавно ги прибраха ", споделя тя.

" Хеликоптерът направи три кръга над " Фора ", литна към центъра, стартира да се снижава внезапно, удари се, възпламени се и това беше всичко ", описа гражданин на Бровари за последните минути преди злополуката.

Появи се и видео, на което се вижда вътрешността на детската градина, избити са всички прозорци, провалите са съществени.

Бровари се намира на към 20 км североизточно от Киев. Руските и украинските сили се сражаваха за контрола над града в ранните стадии на нашествието на Москва, до момента в който съветските войски не се изтеглиха при започване на април 2022 година

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР