15 души на ден. Това е броят на хората, които

...
15 души на ден. Това е броят на хората, които
Коментари Харесай

Протеза в Турция – лесно и на приемлива цена

15 души дневно. Това е броят на хората, които се разсънват с ампутирани крака в България. 450 души на месец, 5000 души на година остават без низък или горен крак. Общият им брой в страната е над 50 000 – това е колкото популацията на приблизително огромен град като Габрово. Което демонстрира, че загубата на крака не е толкоз рядко събитие, колкото си мислите. В международен проект също е по този начин – близо 1 000 000 души на година претърпяват някаква ампутация – това прави по една ампутация на всеки 30 секунди.

Според статистиката на Асоциацията на ампутираните в България най-честите аргументи за ампутация са диабет и съдовите болести (около 82%), а по-малко от 10% от ампутациите са вследствие на пътно-транспортни катастрофи, трудови злополуки и битови произшествия.

Отвъд чистата статистика обаче има по-големи въпроси – по какъв начин тези хора не престават с живота си и по какъв начин биха могли да се опитат да се върнат към някаква нормалност.

Протезата е логически отговор. Всеки от нас е виждал хора с протези. Звучи елементарно на хартия, само че елементарно ли е в действителност? Все отново измененията в живота на човек, претърпял ампутация са големи. Операцията повеждам до смяна на светоусещането, до смяна на живота, до смяна в общуването. Протезата също – тя е с пострадалия до края на живота му и той би трябвало непрекъснато да се грижи за нея.
Медицинският туризъм в Турция
Няма за какво да се лъжем – всички знаем, че в България не всичко с наред с медицинските услуги. Особено със профилираните такиви (каквата е и изборът на протеза и слагането ѝ). Най-предпочитаната дестинация от българите, избрали да се лекуват в чужбина, е Турция. Според разнообразни данни в южната ни съседка се лекуват над 5000 българи на година, които оставят там над 100 млн. лева Причините са ясни – в Турция е по-евтино в сравнение с в Западна Европа, само че равнището е високо, апаратурата е съвременна, а отношението – положително.

 Протеза в Турция

Отличен образец в това отношение е клиниката. Тя е учредена през 2016 година, като на година през нея минават по към 300 пациенти. 200 от тях са от Турция, другите са от чужбина, в това число от България. Макар че клиниката е на шест години, в нея има експерти и с двойно по-дълъг опит.

“Няма да укривам, че първоначално беше доста мъчно – всички тези пациенти с ампутирани крака и техните истории ”, споделя притежателят на Luxmed Етем Бурак. “Но вероятността се трансформира, когато видиш усмивките на отиващите си пациенти ”, прибавя той. А с цел да оказват помощ с акомодацията, в екипа на клиниката работят хора с протези. Които, като се изключи че са прегледен образец за това, че има живот и след ампутацията, извършват и ролята на психолози, тъй като знаят през какво минават пострадалите.
 Етем Бурак Етем БуракКлиниката работи сполучливо и с български пациенти. Ето и три образеца, в които си проличава разликата в ценообразуванетоПротеза под коляното. Пациент получава цена от 5500 евро за протеза Ottobock под коляното. В Турция цената е 3600 евро. В добавка българинът заплаща 200 евро за шест дни в Истанбул и 300 евро за самолетни билети.Протеза над коляното. Предложението в България е 12 000 евро, още веднъж от марката Ottobock. Прогнозите са, че след 50 дни пациентът още веднъж ще може да върви. Предложението на Luxmed е за 8500 евро. Срокът за прохождане – 15 дни, в които се включват тренировки и физиотерапия. Пациентът и негов компаньон заплащат 1500 евро за престоя в Истанбул и самолетните билети.Протеза на ръка. Пациентът е служител на реда. Предложението в България е бионична протеза е на стойност 26 000 евро, като изработката и образованието ще отнеме два месеца. В Турция това се случва против 20 000 евро и единствено за 20 дни.
Какви са аргументите в Турция да е по-евтино? На първо място – по-ниската цена на протезите – разликата за най-простите модели е 500 евро и се усилва при по-сложните. Втората причина е конкуренцията. В южната ни съседка има много такива клиники. А както знаем – конкуренцията смъква цените и подвига качеството. Това важи и за периодите – в случай че даден пациент в Германия се нуждае от месец, с цел да получи протезата си, при комшиите това става за интервал сред 5 и 10 дни.

 протеза в Турция
има и други плюсове:Осигуряване на преводач с български, в случай че пациентът не знае британски или избира връзка на българскиРезервация на хотел наоколо до клиникатаГаранция от 2 до 5 години за всяка протезаДенонощна информация на горещата линия на клиникатаБезплатна физиотерапия и рехабилитация, които влизат в цената на протезата (за разлика от доста страни в Европа, където се заплаща допълнително).
 

*Платена статия
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР