„15 човека са загубили живота си. Това за мен е

...
„15 човека са загубили живота си. Това за мен е
Коментари Харесай

Виновни няма, а близо 200 хил. мини „цъкат” в „Миджур”

„ 15 индивида са изгубили живота си. Това за мен е подигравка”, по този начин разяснява оправдателните присъди за нещастието в цех „ Миджур” Димитър Димитров, татко на починалия през 2014 година в Михаил.

Във вторник окръжния съд във Видин отсъди, че всички обвинени за гърмежа в завода за муниции в Горни Лом са почтени, оповестява NOVA.

Цял завод е срутен при гърмежа в Горни Лом, Министерство на вътрешните работи не дава информация за жертвите

1,5 година след гърмежа в Горни Лом: Четирима упрекнати

Официално: 15 жертви на гърмежа в цеха в Горни Лом

„ Прокуратурата насочи напъните си да упрекна хора, които нямат безусловно нищо общо със случилия се драматичен случай. Причината за повредата би трябвало да се търси другаде”, съобщи притежателят на завода Валери Митков, който е един от обвинените и загуби личния си наследник при гърмежа. Той акцентира, че експлоадиране на една или две мини няма по какъв начин да докара сходна покруса.

„ Естеството на обвинителния акт не предвещаваше нищо по-добро, макар че бяха назначени огромен брой експертизи, които не потвърждават съпричастността на упрекнатите към гърмежа. Трябваше да се търси казуса с вноса на тези мини”, счита Димитров.

По думите му на територията на завода сега се намират към 190 000 мини, които не са утилизирани и „ са бомба със закъснител”.

„ Тези мини би трябвало да бъдат унищожени от държавата”, съобщи Димитров. Той акцентира, че експертизите са посочили съществуване на голям брой нарушавания на нормите на сигурност при работата на завода, измежду които това, че са позволени две разнообразни производства в границите на един завод.

„ Аз съм дал дума пред паметта на сина ми, че ще диря истината каквато и да е и каквото и да ми струва”, сподели Димитров.

„ В България правораздаване мъчно се раздава, изключително на хора, които са по високите етажи на властта”, уточни той. Но добави: „ Правосъдие се раздава освен в България. Ако е належащо, считам да стигна и до Европейския съд. Хора от високите етажи на властта имат присъединяване във вноса, износа и прехвърлянето на тези мини. Това, че сме изгубили една борба, не значи, че сме изгубили войната. Искам да се санкционират отговорните, не желая да се санкционират невинни”.

Кметът на Чупрене Ваньо Костин разяснява, че съхраняваните на територията на закрития цех близо 200 хиляди мини може да бъдат върнати назад на Гърция. Той акцентира, че локалните хора са обезпокоени, само че няма какво да създадат, тъй като не могат да изоставен родните си къщи. Според Костин само страната може да реши казуса.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР