15 август 718 г. арабите свалят обсадата на Константинопол. В

...
15 август 718 г. арабите свалят обсадата на Константинопол. В
Коментари Харесай

15 август 718 г. Хан Тервел спасява Цариград

15 август 718 година арабите смъкват обсадата на Константинопол. В резултат на борбата Византия е избавена от погром, а Югоизточна Европа непокътната от арабското настъпление. Древните хронисти признават решаващата помощ на българската армия под управлението на хан Тервел.

Обсадата на Константинопол през 718 година е вторият огромен поход на арабите след 674 година да завладеят столицата на Византия. По това време, единствено 95 години от възникването на исляма, арабските територии се простират на три континента - Азия, Африка и Европа. Покорени са някогашните византийски провинции Сирия, Палестина, Египет и Северна Африка. В началото на 8 в. е покорено и Вестготското кралство в Испания. Арабите към този момент действително заплашват Европа посредством втори чеп, като завладяват ромейската столица Константинопол.

Така през есента на 717 година голяма арабска войска потегля към Константинопол и го обсажда от всички страни. При това състояние новият държател Лъв III Исавър изпраща пратеници при българския хан Тервел с молба за помощ. Наследникът на Аспарух демонстрира забележителна държавническа предвидливост. Изминали са едвам 36 години от основаването на българската страна, през които Византия води непрекъснати войни срещу младата България. Тервел преценя, че арабското настъпление няма да спре с рухването на Константинопол и тази опасност е доста по-страшна от Византия. Поради това той приема молбата на Константинопол за помощ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР