15,7% от здравно осигурените българи посочват, че през последните години

...
15,7% от здравно осигурените българи посочват, че през последните години
Коментари Харесай

„Галъп“: Почти 16% от осигурените българи казват, че им е искан рушвет за здравеопазване

15,7% от здравно обезпечените българи показват, че през последните години им се е случвало да им изискат подкуп в системата на опазването на здравето. Това демонстрира изследване на „ Галъп интернешънъл “ за Здравен барометър.

19,4% пък споделят, че им се е наложило да платят в болница нещо, което намират за ненужно, а 9% споделят за процедура в лечебните заведения да се написа нещо, а да се прави друго.

Изследването е извършено сред 7 и 14 ноември 2023 година измежду 806 души по метода „ лице в лице “ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното общоприетоо отклоняване е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е еднакъв на към 55 хиляди души.

Министърът на опазването на здравето чака прокурорски инспекции

Профилактични прегледи

42,1% от здравно обезпечените българи у нас признават, че пропущат профилактични прегледи, които им се поставят.

Според данните мъжете са по-склонни да пропущат прегледи за профилактика. От „ Галъп “ означават, че нежно декларативно болшинство от 50,6% настояват, че вървят на профилактични прегледи, само че равнището на откровеност може единствено да се допуска.

„ Само 38% от хората организират профилактичния си обзор “, сподели Михаил Околийски, зам.-министъра на опазването на здравето

70,7% от здравноосигурените не заплащат сами профилактичните си прегледи, а 24,2% го вършат.

Голям дял от хора върви на профилактика, която се провежда от шеф – 45,5%. 49,9% не го вършат или не разполагат с такава опция.

Доверие в системата

По-голямата част от хората признават, че през последните три години не им се е случвало да търсят контакт непосредствено със експерт без преди този момент да минат през персонален доктор – 56,2%. В този дух – 75,2% имат доверие на персоналните си лекари.

Доверието в НЗОК обаче е доста ниско – 29,3% на фона на 53,6% съмнение.

Държавният бюджет ще бъде признат преди празниците, предвижда ръководителят на Народно събрание

69,9% от обезпечените признават, че се доверяват на персонален контакт и/или връзки при посещаване на доктор.

Здравни осигуровки

42,5% от участниците считат, че размерът на здравните осигуровки у нас е естествен. 37,3% пък ги намират за високи, а единствено 3,8%  за ниски.

Хората с по-високи приходи са по-склонни да заплащат повече за здравни осигуровки, в случай че това ще усъвършенства качеството на опазването на здравето.

50,9% са срещу да заплащат по-високи здравни осигуровки.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР