147 са внесените жалби и сигнали в Комисията за енергийно

...
147 са внесените жалби и сигнали в Комисията за енергийно
Коментари Харесай

Най-много жалби има срещу столичното парно


147 са импортираните тъжби и сигнали в Комисията за енергийно и водно контролиране от клиенти на топлинна сила тази зима. Това демонстрират резултатите от осъществения систематизиран разбор на регулатора.

Изминалият отоплителен сезон е оценен като по-малко проблематичен спрямо предходния. Изключение прави повредата в "Топлофикация Перник ", породена от пожар на площадката на Топлоелектрическа централа "Република ", която докара до съществено нарушение на топлоподаването през най-студените дни.

Най-голям е броят на жалбите против топлофикационните сдружения през февруари и март 2018 година - надлежно 30 и 35.

Най-висок е делът на жалбите и сигналите, свързани с дяловото систематизиране на топлинната сила, което е основа за правене на месечните и изравнителни сметки - техният брой е общо 46. За влошено качество на топлоснабдяването са алармирали 24-ма консуматори, съобщи Българска телеграфна агенция.

От общо 147 тъжби за сезона, 73 са жалбите против най-голямата топлофикация в страната - в София.

Във връзка със сигнали от клиенти на "Топлофикация София " за високи сметки за парно за март., КЕВР е направила инспекция по документи. Установено е, че за интервала 17-26 април в сдружението са постъпили 26 писмени тъжби, сдружението е дало отговор по телефона на 755 въпроса за дяловото систематизиране на топлинната сила и на 552 запитвания за дължими суми за март 2018 година

При инспекциите по писмените тъжби не са установени неточности в използването на Методиката за дялово систематизиране на топлинната сила.

Според регулатора главната причина за многочислените възражения е фактът, че единствено 6 % от битовите клиенти в София са декларирали действителен месечен доклад и получават фактури за действително потребената от тях топлинна сила. Останалите 94 % клиенти на сдружението получават месечни фактури, основани на планирано ползване за съответния парцел.

След правене на изравнителните сметки те ще получат информация за действителните отговорности към "Топлофикация София ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР