147 нови случая на ХИВ-серопозитивни са диагностицирани у нас от

...
147 нови случая на ХИВ-серопозитивни са диагностицирани у нас от
Коментари Харесай

Между 21 и 46 души у нас всяка година се заразяват с ХИВ след инжектиране на наркотици

147 нови случая на ХИВ-серопозитивни са диагностицирани у нас от началото на годината до края на юни, заяви Министерството на здравеопазването. Сред тях доминира процентът на тези, заразили се по полов път, главно мъже - 86%.
Друга не рядко срещана причина за болест обаче е инжекционната приложимост на опиати. Според последния отчет на Европейския център за мониторинг на опиати и наркомании (EMCDDA), отчитащ трендовете за 2017 година, 13% от всички новорегистрирани с ХИВ са се заразили по този метод.
Като условен брой, отново съгласно отчета на EMCDDA, сред 3,1 и 6 са новорегистрираните случаи на ХИВ на милион население в България, заразили се след инжекционна приложимост на опиати. Това значи, че всяка година сред 21 и 46 души чуват страшната диагноза.
Освен за ХИВ, венозната приложимост на опиати е основен рисков фактор за хепатит С, демонстрира още отчета на Европейския център за мониторинг на опиати и наркомании. Според данните, при повече от половината от хората, които си инжектират опиати, се диагностицира и тази зараза. Заразяването нормално става посредством потребление на общи игли и спринцовки.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР