146 години свобода! С официални чествания и тържества в цялата

...
146 години свобода! С официални чествания и тържества в цялата
Коментари Харесай

146 години свободна България!

146 години независимост! С публични празнувания и тържества в цялата страна българите отбелязват Националния празник - 3 март. Денят на Освобождението на България.

За първи път Денят на Освобождението на България се е чествал на 19 февруари 1880 година От 31 декември 1887 година 19 февруари стартира да се отбелязва като Ден на Освобождението на България.

В бюлетина на Българската телеграфна организация от 18 февруари (2 март нов стил) 1898 година, в информация от София се показва, че по случай 20-годишнината от освобождението на България ще има церемониален молебен и че всички държавни институции ще бъдат затворени денем. 

На идващия ден Българска телеграфна агенция оповестява: " София 19 февруари (3 март  нов стил) 1898 година По случай 20-годишнината от освобождението на България в 10:00 ч. сутринта в катедралната черква „ Свети Крал “ се отслужи признателен церемониален молебен в наличието на господа министрите. Всичките цивилен служители, висшето офицерство и при многочислен народ. След молебена създаде се церемониал на целия Столичен гарнизон, който дефилира пред  господина военния министър - полковник Иванов, представляващ негово царско височество княза, висш шеф на войската. Негово превъзходителство, господин Бахметиев, съветският представител, съпроводен от висшия личен състав на Императорското дипломатическо агентство, благоволи да участва също на тържеството. "

След въвеждането на Григорианския календар в България през 1916 година за първи път празникът е маркиран по нов жанр на 3 март 1917 година и се е отбелязвал като формален празник до октомври 1951 година, когато е анулиран с Кодекса на труда. Еднократно денят е празнуван като формален празник през 1978 година във връзка на 100-годишнината от освобождението на България от османско робство. Честването на 3 март е възобновено през 1987 година, като до 1989 година денят се е отбелязвал като формален празник с решение на Юлския пленум от 1987 година на Централния комитет на Българската комунистическа партия и на Министерския съвет. 

Датата на подписването на Санстефанския кротичък контракт - 3 март, е оповестена за народен празник на България с решение на Държавния съвет от 27 февруари 1990 година и на Народното събрание от 5 март с.г. и се отбелязва като Ден на освобождението на България от османско робство.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР