146 години след паметния за новозагорци 14 януари, жителите на

...
146 години след паметния за новозагорци 14 януари, жителите на
Коментари Харесай

Нова Загора се поклони пред саможертвата на отвоювалите свободата й

146 години след паметния за новозагорци 14 януари, жителите на града означиха годишнината от Освобождението на Нова Загора пред Паметника на Освобождението. Поклонението е проведено от Община Нова Загора и НЧ „ Диньо П. Сивков – 1870 “.

В студения декемврийски ден, в наличието на почетен часовой, обезпечен от децата от Клуб „ Млад патриот “ към НУ „ Любен Каравелов “ и членовете на Регионален клуб „ Традиция " - гр. Нова Загора, прозвуча панихида за починалите, отслужена от архиерейския наместник отец Иван Стоянов.


Глави пред саможертвата на хилядите знайни и незнайни войни, сведоха кметът на Община Нова Загора Галя Захариева; ръководителят на Общински съвет доктор Константин Тачев; заместник-кметовете Нина Генчева, Иванка Михова и Ивайло Енев; шефът на Исторически музей Генчо Димитров; общински съветници, кметове на обитаеми места, шефове и представители на учебни заведения, детски градини; общественици и жители.

По време на руско-турската война 1877-1878 година Нова Загора заема значимо геостратегическо място и попада в центъра на изключителни по своята драматичност събития. Уредникът на Исторически музей Нова Загора Георги Камбуров описа за епопеята на Освобождението и трудно, мъчно и скъпо платената и отвоювана независимост.

С поднасяне на цветя пред паметта на хилядите знайни и незнайни освободители, Нова Загора се поклони пред тях и сподели, че помни тези, които са дали светлина по пътя ни, помни предишното, с цел да запази бъдещето.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР