146-ата годишнина от Шипченската епопея ще бъде отбелязана днес с

...
146-ата годишнина от Шипченската епопея ще бъде отбелязана днес с
Коментари Харесай

С тържествена церемония отбелязваме годишнината от Шипченската епопея

146-ата годишнина от Шипченската епопея ще бъде маркирана през днешния ден с тържествена гала. Тя ще се състои в подножието на Паметника на свободата на връх Свети Никола. В честването ще взе участие президентът Румен Радев , под чийто патронаж се отбелязва годишнината.

Програмата през днешния ден ще стартира в храма на Соколския манастир , където ще бъде отслужена панихида в памет на починалите в Шипченските боеве. Предвидени са туристически походи .

В 11:00 часа в подножието на връх Свети Никола президентът и висш главнокомандващ на Въоръжените сили ще одобри строя на представителни роти от Националната гвардейска част, след което ще бъде отслужена заупокойна молитва.

Държавният глава ще произнесе тържествено слово по случай годишнината и ще сервира венец пред Паметника на свободата в символ на респект към паметта на починалите за Освобождението на България.

По-късно денем ще бъде открита фотодокументалната и зложба „ Свобода без граници “ в пространството до Паметника на свободата и ще бъдат изнесени възстановките „ Битката при Орлово гнездо “ и „ Възстановка дневно трети от боевете, разказан от Иван Вазов ”, а в подножието на върха се провежда презентация на националната акция на Министерството на защитата „ Бъди боец “.

Във връзка с честванията на връх Свети Никола от 07:00 до 15:00 часа през днешния ден е въведена краткотрайна организация на придвижването . Проходът „ Шипка “ ще бъде затворен за директно прекосяване, обезпечен е обходен маршрут. Ще бъдат пропускани единствено рейсове и коли с участници и посетители в събитието , както и проведеният междуградски авто превоз.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР