145 сигнала са постъпили към обществения посредник в Пловдив инж.

...
145 сигнала са постъпили към обществения посредник в Пловдив инж.
Коментари Харесай

Жалват се на омбудсмана от ВиК аварии и солени сметки в Плов...

145 сигнала са постъпили към публичния медиатор в Пловдив инж. Борислав Стаматов за първите шест месеца на тази година. Преобладават жалбите от персонален и обществен темперамент, сочи показаният разбор от локалния омбудсман. Отново има куриозни случаи, само че прави усещане и растящото неодобрение от ВиК услугите. Най-честите недоволства са от високи сметки за употребявана вода.

" Тези сигнали зачестиха във времето на рецесията с Covid-19. Обясняваме си го с обстоятелството, че инкасаторите на сдружението не влизаха в жилищата на жителите и не отчитаха показанията на уредите и имайки информация от тях, те начисляваха употребяваната вода служебно по планирани доклади ", разяснява Борислав Стаматов.

Чести повреди по водопроводната мрежа, при което жителите остават без вода дълготрайно време, са различен мотив за неодобрение. Сред фрапиращите образци е по какъв начин

Прослав е оставен на изсъхнало повече от 24 часа и също така в квартала не са докарани водоноски.

Оплаквания има и по какъв начин постоянно каналната мрежа не може да поеме падналите, освен това не изключително огромни превалявания.

По традиция жалбите в категория „ Други “ (16,5%) са най-вече и този път. В този раздел се разпределят сигнали, които не могат да бъдат класифицирани по отношение на останалите ресори. За съпоставяне - през 2020 година техният брой е бил двойно по-голям.

Най-вероятната причина за високия % на жалбите, които не се отнасят до съответен сектор, е, че жителите избират да получат информация, съветвайки се с омбудсмана, вместо сами да я потърсят.

Става въпрос за проблеми, свързани с взаимоотношението на жителите с частни правосъдни реализатори и практиката в сектора да се работи посредством телефонни позвънявания, вместо да се употребяват вести в писмен или електронен тип. Други образци регистрират евентуални нарушавания при работата с персонални данни, трудово-правни връзки, както и случаи на усложнения с откриване на банкови сметки при избрани условия. При един от тези случаи институцията на омбудсмана спомага на гражданка да получи особено позволение от дежурен арбитър в Районен съд. То е належащо,

с цел да се издаде дебитна карта на родителите на дете, сложено под цялостно забраняване.

За оказаната поддръжка омбудсманът получава благодарствено писмо от гражданката.

Второто място по бройка на сигналите в отчета се дели сред проблемите, свързани със обществената политика, и тези с устройството на територията. В разбора се акцентира, че доста от жителите изпитват терзания да се обръщат към институцията на Национален осигурителен институт. По време на пандемията пък омбудсманът в съдействал услугата „ Топъл обяд “ да стига до адресите на нуждаещите се посредством поддръжката на БЧК.

Относно противозаконните градежи сигналите изненадващо не касаят огромни здания. В единия случай недоволството се отнася до слагането на заслон, а в различен става въпрос за тръба за противоположни води, която минава по фасадата на постройка.

В категорията „ Сметоизвозване и непорочност на улиците “ пък не постъпват никакви сигнали, макар неразрешените проблеми с метенето на улиците, което подвига прахуляк във въздуха. Изключително настоящите проблеми на екологията в Пловдив

се свеждат до разчистване след кучетата и поддържането на парковете и градините.

В подтекста на пандемията постъпват повече сигнали, свързани с проблемите на опазването на здравето, само че единствено един от тях се отнася директно до противоепидемичната конюнктура. Става въпрос за дискриминационно, съгласно жалващия се жител, отношение към хората от третата възраст във имунизационните центрове, което се показва в липса на избор на марката ваксина. На жителя е бил препоръчан само препарат на „ Астра Зенека “, само че в този момент към този момент има избор от всички позволени в Европейски Съюз ваксини.

Докладът загатва за няколко куриозни обстановки. Екипът на омбудсмана установи изчезнало наводняване. В друга обстановка пък се постанова да се помогне на обезпокоен жител поради битов звук, създаден от съседка, местеща мебели на високи токчета. От институцията поучават друга жалваща се пловдивчанка да се обърне към органите на реда поради тайнствена задушлива миризма, която съгласно нея идва от лаборатория за дрога, помещаваща се на етажа над нейния апартамент.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР