145 години се навършват днес от Априлското въстание. То избухва

...
145 години се навършват днес от Априлското въстание. То избухва
Коментари Харесай

Спомен за април, 1876 г.

145 години се навършват през днешния ден от Априлското въстание. То избухва прибързано поради изменничество на 20 април остарял жанр (1 май нов стил) 1876 година в Копривщица.
Пет революционни окръга готвят народа за гражданска война. Четири от тях съумяват да въстанат - Търновски, Сливенски и Врачански, като най-хубава е организацията в Пловдивско. Там на 19 април идват турските заптиета, получили информация от Ненко Терзийски от Балдево. На идващия ден Копривщица се подвига, революционерите завладяват Конака, а 25 годишният Тодор Каблешков написа „ Кървавото писмо “ и приканва останалите да последват образеца им. Следва Панагюрище, а Хвърковатата чета на Бенковски и Волов подвига на въстание Перущица, Батак и Брацигово. Вдигат се още Стрелча, Клисура и доста други села и градове най-вече в Средногорието и Родопите.
 На днешната дата българите прекатурнаха хода на историята с героичната си всеотдайност На днешната дата българите прекатурнаха хода на историята с героичната си всеотдайност
На днешната дата през 1876 година избухва Априлското Въстание! На днешната дата преди 145 години 10 000 българи прекатурнаха хода на ист...
Впоследствие всички те единствено за броени дни са опожарени и потопени в кръв от башибозука. В този неукротим ентусиазъм към свободата вземат участие към 10 000 мъже от 95 обитаеми места. 
напомня, че въстанието съставлява самобитен връх на националноосвободителното ни придвижване и еманация на българския дух. Макар и приключило с крах, то реализира друга своя съществена цел-политическата-народният протест за самостоятелност намира мощен отзив в Западна Европа и Русия. Удивително е, че на страната на родната ни идея застава обществеността в считаните за непримирими противници-двете най-могъщи империи по това време-Русия и Англия. Така освобождението става неизбежно и то се случва две години по-късно.

Припомнете си историята на Априлското въстание през описа за една от крепостите на българската всеотдайност, Батак, във кино лентата, който подготвихме, с сътрудниците Румен Скрински и Александър Македонски. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР