1437 осиновени кучета от приютите на ОП Екоравновесие през 2021

...
1437 осиновени кучета от приютите на ОП Екоравновесие през 2021
Коментари Харесай

Нов шеф, стари проблеми: Ще се справи ли Екоравновесие с бездомните кучета?

1437 осиновени кучета от приютите на Оперативна програма " Екоравновесие " през 2021 година. Това са последните данни, които са оповестени на формалния уебсайт на общинското дружество.

През последните години проблемите с бездомните кучета наподобяват все по-дълбоки и все по-нерешими. В същото време средствата, които се отделят от общинските бюджети, са извънредно високи, само че на процедура контролът е незабележим, а резултатите незадоволителни. За груби несъответствия в оповестените данни свидетелстват доста от доброволците, които от години се борят за възстановяване на отчетността и повдигане на повишението на прозрачността в общинското дружество.

През 2019 година, благодарение на сдружения и организации за отбрана на животните, се сътвори Национална стратегия за преодоляване популацията на безстопанствените кучета на територията на Република България, която би трябвало да е водещия документ за работата на Оперативна програма " Екоравновесие ". Повече от две години по-късно, правилата на тази стратегия не се съблюдават. Или се съблюдават, само че единствено на хартия.

" В Богров са настанени над 1500 кучета. Проблемът е, че непрекъснато се събират и се държат кучета към тази численост, тъй като за толкоз животни се обезпечават пари. Независимо от изискванията. Тук идва въпросът дали в приюта се държат кучета с избрана цел, а не се връщат /както е записано в Националната програма/, тъй като това разрешава да се точат пари от системата. За да бъдат усвоени 3 000 000 на година ". Това споделят от неправителствената организация " Дара ", които от години наблюдават протичащото се в общинските приюти.



Снимка: ДАРА
Лоша инфрастуктура, мръсни улици, бездомни кучета: Какви най-често са недоволствата към кметствата?
Хората всеобщо се жалят в общинските инспекторати от неприятна инфраструктура и непочистени улици. Това сочи информация на „ Монитор “...
Прочети повече
Дейността на Оперативна програма " Екоравновесие " е напълно под крилото на столичния кмет, а по закон всяко едно нерегистрирано и безстопанствено куче е отговорност на общината.

Още през 2012 година, с Решение № 13774 от 02.11.2012 година, Върховен административен съд взима решение и анулира наредбата, с която бяха занижени условията към новите приюти за бездомни животни. Точно на основанието на тази разпоредба е издигнат приюта в Богров, който продължава да приема и обслужва животни. Реално видяно още от самото си основаване, приюта в Горни Богров работи при заварено положение.

От организацията за отбрана на животните повдигат постоянно въпросите за изискванията, в които се настаняват хванатите безстопанствени кучета. Настаняването на повече от 10 животни в една клетка и дефицит на обособените колиби са предпоставки за поява на проблеми, изключително в студените месеци, когато животните замръзват до гибел.

Тук идва въпросът дали тези кучета са по-добре на улицата. Световната процедура демонстрира, че политиката " кастрирай и върни " работи. Реално кучетата са териториални животни, а наличието им в избрана територия не разрешава на други кучета да се заселят там. Изключително редки са случаите на експанзия, която е проявена от кастрирани животни.

Броят на доброволците непрестанно пораства. Различни организации обезпечават ваксини, обезпаразитяват и обезпечават храна, което е в помощ на общината. През последните години доброволците работят с по този начин нужната социализация на кучетата, а това подвига процентът на осиновяванията. Ако има синхрон и схващане на двете страни, то казусът с безстопанствените животни няма да бъде толкоз заплашителен.
Столична община - с куп въпроси към МЗХГ за регистъра на кучетата
Столична община е пред неспособност да извърши въведено през февруари т. година законово условие за регистъра на кучетата и към момента липсв...
Прочети повече
" В България има бездомни кучета и това е събитие, което е съществувало, съществува и ще съществува, тъй като няма интерес да бъде спрян притока към улицата. Няма обикновена регистрация на животните. Процентът на кастрираните животни е извънредно невисок. " Това е изводът на организациите за отбрана на животните.

Така на напред във времето изпъква най-големия проблем – неналичието на надзор. Според в този момент настоящия Закон за отбрана на животните, член 37. (1) Регистрацията на кучета се прави по реда на член 174 от Закона за ветеринарномедицинската активност. Всеки притежател на куче е задължен да направи ветеринарномедицинска регистрация в тримесечен период от придобиването му, а по-късно да следва да се направи и административна такава в съответната община. На процедура обаче никой не прави надзор на осъществените регистрации. Така се затваря цикъла – нежеланото поколение на некастрираните домашни любимци се озовава на улицата, а след няколко месеца има свое лично поколение. В българското законодателство /ЗМДТ/ кастрираните животни се освобождават от налог и такса, само че процентът на кастрираните и регистрирани кучета в общините е незначително дребен. В доста общини указател на кучетата въобще не съществува, липсва воля за основаване на подобен, липсват просветителни стратегии и предпочитание за увеличение на контрола.

При регистрацията на домашния любим от ветеринар и слагането на чип, информацията следва да бъде въведена в Интегрираната осведомителна система на Българската организация за сигурност на храните (БАБХ) – ВетИС, само че огромна част от общинските управляващи и отделите по " Екология " въобще нямат достъп до тази система.

В края на 2021 година Оперативна програма " Екоравновесие " има нов шеф – Цветелин Добрев. Дали с него ще бъдат усъвършенствани изискванията в общинските приюти и дали ще бъде прекратена досегашната порочна процедура, това единствено времето ще покаже. Г-н Добрев е някогашен кмет на село Елешница, намиращо се на трийсетина километра от столицата. През 2012 година самият той беше задържан за бракониерски лов на в местността Джадърското край град Елин Пелин, а в багажника на автомобила полицията намира погубен елен лопатар.

Автор: Анна Борисова

Още от СОФИЯ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР