1435 училища са закрити у нас от 1991 до 2021

...
1435 училища са закрити у нас от 1991 до 2021
Коментари Харесай

1435 училища са закрити у нас от 1991 до 2021 г.

1435 учебни заведения са закрити у нас от 1991 до 2021 година, оповестиха от Асоциацията на българските села, осведоми.

От там акцентират, че доста младежи желаят да се завърнат да живеят в селата, само че спънка за това се оказва неналичието на работещи детски градини и учебни заведения.

По тази причина от Асоциацията предизвикват

стратегия за възобновление на образованието в селата

посредством метода „ Озарена педагогика “, който слага акцент не толкоз върху материалната учебна база, а върху качествата на учителя.

„ В момента напълно умерено може да се вършат дребни детски градини в селата с по една стая,

храната да бъде донасяна от обща кухня, прането да бъде занасяно в нова обща пералня и родителите да поддържат поддържането на градината, да поддържат и хигиената “, сподели Любов Миронова, основател на метода за образование „ Озарена педагогика “.

Методът надгражда съществуващите системи за образование, а в основата му стоят няколко хрумвания: Че децата до 7-годишна възраст би трябвало да бъдат научени на автономия, че средата, в която се образоват, би трябвало да щади сетивата им и да бъде без принуждение, че би трябвало да им бъде показвана хубостта на природата и че 
учителят им би трябвало да бъде пример.

„ Ако индивидът против тях върви елегантно, те ще вървят елегантно. Ако той си бърка в носа, те ще си бъркат в носа. Един добър преподавател, който е добре квалифициран, и на гола поляна може да прави педагогика “.

Тази година ще стартира едногодишен обучителен курс на учители по метода „ Озарена педагогика “, а огромната цел е завръщането на хората на село, тъй като:

„ Обезлюдените региони са най-голямата заплаха за нашата национална сигурност„, сподели Таня Борисова, координатор на Асоциацията на българските села.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР