143 години от създаването на Военноморските сили отбелязваме днес. На

...
143 години от създаването на Военноморските сили отбелязваме днес. На
Коментари Харесай

143 години от основаването на Военноморските сили на Република България

143 години от основаването на Военноморските сили означаваме през днешния ден. На Морска гара във Варна се състоя гала по издигането на българския байрак на фрегатата " Дръзки ".

Кадри от церемонията вижте тук:

В " Денят стартира " комадирът на Военноморски сили контраадмирал Кирил Михайлов съобщи, че построяването на нови съвременни плавателни средства за българския флот е приоритет без конкуренция. Контраадмирал Михайлов изрази удовлетворение от обстоятелството, че в средата на юни е заложен кила на първия от двама многофункционални патрулни кораби. Първият боен транспортен съд би трябвало да бъде приключен след средата на 2025, а вторият - една година след първия.

" Това е знаков миг за флота, тъй като в никакъв случай до момента не се случвало. За пръв път военен транспортен съд се стори в България, и той ще разреши да изпълняваме дилемите освен в Черно море, само че и в Средиземно, а за какво не и в океаните. ", уточни контраадмирал Михайлов.



Българските многофункционални бойни кораби ще бъдат клас " дребна фрегата ", а качествата им дават опция за разнообразни типове действия - противовъздушна и подводна защита, обезпечаване на наличие за дълго време в отдалечени региони. Плавателните съдове ще могат да носят и вертолет на борда.

Като най-голямо предизвикателство през миналата година пред флота ни контраадмирал Михайлов дефинира войната в Украйна, поради която доста се усили наличието ни в морето, а също и готовностите ни и уговорката по наблюдаване на морската среда.

Като най-голямо достижение той означи сполучливото осъществяване на интернационалното военноморско обучение " Бриз ", в което са се присъединили над 1500 участника от 11 дръжави.

Целия диалог вижте във видеото.













Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР