143,5 млн. лв., вместо предварително обявените 111 млн., ще бъде

...
143,5 млн. лв., вместо предварително обявените 111 млн., ще бъде
Коментари Харесай

Допълнителни 32 млн. лева за подпомагане на земеделците по Covid мярката

143,5 млн. лева, вместо авансово оповестените 111 млн., ще бъде бюджетът за подкрепяне на земеделците по Covid мярката. Това разгласи заместител -министърът на земеделието Стефан Бурджев. Увеличението на сумата евентуално ще постави завършек на земеделските митинги.

Разпределението на средствата по Covid-мярката се оказа ябълка на раздора в земеделските среди. Производителите на плодове и зеленчуци се почувстваха ощетени, тъй като им отреждат по-малък дял от така и така незадоволителните, съгласно тях, пари като по-голямата част е ориентирана към животновъдите. Градинарите организираха два митинга - в Северна и Южна България и насрочиха народен подобен в София за 22 март.

След поредност от срещи с недоволните браншови организации, Агроведомството разгласи пред депутатите от Земеделската комисия, че залага спомагателни 32 млн. лева за това подкрепяне. Така парите, които се разпределят, са 79 млн. лв. за бранш " Животновъдство " и 64,5 милиона лв. за „ Растениевъдство “.

По думите на Бурджев, парите би трябвало да бъдат нотифицирани пред Европейска комисия най евентуално ще бъдат по сметките на фермерите до края на юни. С покачването на сумата за подкрепяне, част от производителите и анулираха присъединяване си в плануваните митинги. Друга част ще вземат решение за това през днешния ден.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР