142-ма души са били арестувани в Париж през нощта по

...
142-ма души са били арестувани в Париж през нощта по
Коментари Харесай

Над 140 арестувани в Париж и 11 ранени полицаи, Макрон с обръщение към нацията

142-ма души са били задържани в Париж през нощта по време на митингите, които последваха завършването на пенсионната промяна на държавното управление, заяви ДПА, базирайки се на известие от полицията. 

11 служители на реда са били ранени, по данни на телевизионния канал Бе Еф Ем, който пък се базира на полицейски източници. Протести избухнаха и в други градове, в това число Сент Етиен, Страсбург, Амиен, Кан и Тулуза, а към 2000 служители на реда бяха ситуирани единствено в Париж за справяне с безредиците. Някои стачкуващи подпалиха кофи за отпадък и носеха плакати, призоваващи президента Макрон да подаде оставка или заплашващи с въоръжена битка против държавното управление, а политици и от десницата, и от левицата приканиха премиерката Елизабет Борн да подаде оставка. 

Вчера френското държавно управление оцеля след два вота на съмнение, които бяха провокирани от решението на френския президент да прокара мощно обсъжданото законодателство без гласоподаване в долната камара на Народното събрание. Реформата за последователно повишение на пенсионната възраст от 62 на 64 години беше де факто утвърдена след отхвърлянето на двата вота на съмнение, импортирани от опозицията.

Президентът Еманюел Макрон през днешния ден се среща с министър-председателя Елизабет Борн и с водачите на разнообразни политически групи, с цел да се оправи с последствията от политическите събития, осведоми Българска телеграфна агенция. Той ще има работен обяд с ръководителите на двете парламентарни камари Яел Браун-Пиве и Жерар Ларше. 

Консултациите протичат на фона на желанието на опозицията да сезира Конституционния съвет на Франция по отношение на признатия законопроект. Бе издигнато и искане за референдум по законопроекта. Самата премиерка Борн също сподели, че ще сезира Конституционния съвет, с цел да прегледа той текста във допустимо най-кратки периоди. 

Френският президент е споделил, че не има намерение да разпуска Националното заседание, да прави държавни промени или да привиква референдум за своята пенсионна промяна, с цел да постави завършек на разногласията към нея, оповестиха в това време пред Франс прес участници в срещата с президентския екип в Елисейския замък. Според един от тях Макрон е изискал от подчинените си да създадат " в границите на две до три седмици най-много " оферти предвид на смяна на метода и дневния ред на промените.

Утре Емнюел Макрон ще направи и послание към нацията в опит да успокои напрежението. То ще бъде под формата на изявление, което той ще даде за френските медии " Те Еф 1 " и " Франс 2 ". Интервюто ще се излъчва непосредствено по двете малките екрани, като ще стартира в 13 часа локално време.

Хронология на събитията

Законопроектът за пенсионната промяна бе прокаран на 16 март в долната парламентарна камара без гласоподаване, а посредством задействане на член 49,3 от конституцията, която разрешава сходно нещо да се случи. Досега през Петата република държавни управления са прибягвали 100 пъти до този член по разнообразни мотиви. 

Това ускори още повече недоволството на френската съпротива и на протестиращите против самата пенсионна промяна.

Вчера вечерта след оживени диспути два вота за съмнение против държавното управление бяха отхвърлени в Националното заседание. Вотът, импортиран от крайната десница " Национален общ брой " на Марин Льо Пен, беше подсилен единствено от 94 законодатели. Докато вотът, импортиран от транспартийна парламентарна група бе подсилен от 278 законодатели, което е единствено с 9 гласа под нужното безусловно болшинство от 287 гласа. 

През нощта в редица френски градове още веднъж имаше митинги против пенсионната промяна. А израз на митингите продължава да е трупането на отпадък по парижките улици поради стачката в бранша. Служителите по непорочност са с по този начин наименуван специфичен пенсионен режим, при който пенсионирането е по-рано. Но и там възрастта бе увеличена с пенсионната промяна с две години, от актуалните 57 на 59 години, което породи гнева им, напомня АП. Парижката община прибягна до частни компании за събирането на боклука, само че все пак по улиците на Париж през вчерашния ден имаше 9300 тона несъбрани боклуци. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР