1400 евро средна брутна работна заплата за страната в края

...
1400 евро средна брутна работна заплата за страната в края
Коментари Харесай

Проф. Коце обеща 1400 евро средна заплата, ако ГЕРБ е на власт

1400 евро междинна брутна работна заплата за страната в края на четиригодишния мандат, в случай че ГЕРБ ръководят. Това е един от главните задължения, които партията поема, стана ясно при представянето на програмата ѝ.

В бранш “Здравеопазване ” упоритостта на хората на Бойко Борисов е да получават брутно заплащане в размер на три такива междинни заплати или 8400 лв., за сестрите - две или 5600 лв., а за санитарите – една или 2800 лв., разясниха от " Актуално ".

" Помолих всички присъстващи в залата по време на представянето на програмата на ГЕРБ-СДС „ България след рецесиите – План за възобновяване “ да вдигнат ръка, в случай че през последната година са имали някакво отношение с болнично заведение или са приемали медикаменти. Резултатът беше гора от ръце. Нашата цел е тези ръце да стават все по-малко в годините напред. Българите да бъдат здрави, а не излекувани ", съобщи проф. Костадин Ангелов.

И увери, че партията ще положи усилия здравната система да бъде леснодостъпна и всеобхватна. За задачата ще бъдат основани мобилни поликлиники за хората от отдалечението и труднодостъпни региони, а с цел да работят младите лекари там, ще им бъдат обезпечени три заплати - от страната, от съответната община и от самото лечебно заведение.

Според ГЕРБ здравната вноска би трябвало да бъде непокътната на 8%, само че да бъде уголемен главният пакет от медицински услуги. От партията се ангажират и за безплатни зъбни протези за хората над 65-годишна възраст и по-висок % реимбурсация на медикаментите, покривани от НЗОК. Това значи, че нуждаещите се ще доплащат по-малко в аптеките. По тематиката за електронните предписания, от ГЕРБ, проф. Ангелов сподели, че те би трябвало да са както в електронен тип, по този начин и на книжен притежател.

Сред главните акценти в програмата на ГЕРБ-СДС попада и детското и майчино опазване на здравето. Безплатни медикаменти за децата до 14 година, когато медикаментите са изписани от персоналния доктор. Предвижда се и построяването на 4 детски лечебни заведения - Национална в София и по една в Бургас, Варна и Пловдив. Децата ще вървят и на безвъзмездни скрининги за вродени сърдечни малформации и аномалии на централната нервна система, както и за затлъстяване, захарен диабет, гръбначни изкривявания и други

В програмата на партията са залегнали още Национална стратегия за противопоставяне на търсенето и предлагането на опиати измежду децата и профилирани профилактични здравни и дентални стратегии в детските градини и учебните заведения, както и спомагателни 60 образователни часа в учебно заведение за здравно обучение. Профилактиката заляга в проектите на ГЕРБ и при възрастните - скрининг за съществени онкологични болести, като рак на дебелото черво, рак на стомаха, рак на белия дроб, рак на гърдата и рак на простатата.

От ГЕРБ залагат и на Национална стратегия за повишение на информираността на популацията в региона на трансплантациите и поощряване на донорството.

" България би трябвало да взе участие във всички новосъздадени организации в Европейски Съюз - и по отношение на битката с използването на опиати, и в европейския орган по готовност и реакция при изключителни здравни обстановки ", безапелационен е проф. Ангелов.

По думите му у нас ще бъде въведена Фармацевтичната тактика за Европа. Бившият здравен министър акцентира, че европейските средства от Националния проект за възобновяване и резистентност ще бъдат употребявани дейно за бранша.
ТЕМА преди 33 минути 161 преди 46 минути 914 преди 1 час 1153
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР