140 километра в час и 10 километра толеранс поставят България

...
140 километра в час и 10 километра толеранс поставят България
Коментари Харесай

Трябва ли да се въведе немския модел за скорост у нас?

140 километра в час и 10 километра толеранс слагат България в едно от челните места по оптимално позволена скорост на автомагистралите. В Европа, с изключение на у нас, това може да се случи единствено в Германия и в Полша. Достатъчно безвредни ли са тези 140 километра разискват и специалистите, и страната от предходната година. 

Само за последните 3 години починалите в произшествия в страната са 1555 души. С няколко десетки повече от цялото население на град Чипровци. Така България се класира на второ място по жервти на пътя в Евросъюза. Първи са съседите от Румъния.

" Виж в този момент какъв брой е хлъзгаво, с връщане на газта и хоп, колата подхлъзна. Това са пътищата ни ", споделя рали състезателят Васил Жеков.

" Сега, ускоряваме на 130, аз не виждам разлика. Това е 130, до момента бяхме на 120, ускоряваме на 140, ето ги 140. Усеща се малко по-бързо ", показа той.

И макар че е малко по-бързо, не това е повода съгласно Жеков за високия брой жертви по пътищата. Причината по думите му са неподготвените водачи.

" 10 километра надолу или нагоре не мисля, че ще оправят нещата. Има значение при спирането- да. Но аз съм почитател на германците и на техния образец ", съобщи Жеков.



Дългогодишният автоинструктор Красимир Георгиев единствено преди няколко месеца предлага на страната смяна в Закона за придвижване по пътищата.

" Да бъде 120 км/м понижена допустимата оптималната скорост по автомагистрала. Нормално е и е оправдано да има едни 20 км толеранс- до 140, с цел да може лидерът в тези 20 км лидерът да усети, че отива към непозволеното и да поправя своето държание ", сподели Георгиев пред Нова тв.

И неговата концепция идва от Германия. В този случай санкциите при надвишаване на ограничаването са по-големи, толерансът- също. 20 километра в час. Но следва и значимо конкретизиране.

" Високата скорост е тъкмо толкоз рискова и причина за ПТП-та, колкото и безпричинно ниската скорост. В България особено рестриктивните мерки на скоростта се поставят на правилото „ връзване на гащите ”. АПИ, като собственик на пътя си поставя мощно занижени ограничавания на скоростта, да вземем за пример в случай че един сектор е безвреден при придвижване с 80 км/ч, те поставят 40, с цел да може в случай че стане ПТП да се базират, че лидерът е превишил оптимално позволената скорост ", уточни инструкторът.

Ако изключим Германия, единствено в Полша и България оптималната скорост към момента е 140 километра в час. И част от водачите считат, че поради положението на пътищата ни, тя не е безвредна.

" Тук някак си си разрешаваме да вършим каквото ни се желае, имаме проблем с егото. Това е доста сериозна тематика. Мислим си, че като караме няколко години и стажът ни прави по-добри водачи. Това е целият проблем ", показа Васил Жеков.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР