14 турски войници са загинали при сраженията със силите на

14 турски войници са загинали при сраженията със силите на ...

14 турски войници убити при сраженията с кюрдите в Сирия.


14 турски войници са загинали при сраженията със силите на кюрдската коалиция "Сирийски демократични сили" (СДС) в района на град Рас ел Айн в сирийската провинция Хасака. Това съобщи телевизия "Ал Маядин", позовавайки се на кюрдски източници. Според тези източници СДС успешно отразявали настъплението на турската армия на изток от Рас ел Айн.

По-рано днес СДС заявиха, че са унищожили четири турски танка в покрайнините на сирийския град Тел Абяд, което е довело до смъртта на петима турски войници.

От своя страна Министерството на отбраната на Турция разпространи комюнике, в което подчерта, че турските въоръжени сили са превзели всички посочени цели по време трансграничната операция.

Вчера Анкара обяви провеждането на операция "Източник на мир" в Северна Сирия, която започна с въздушни удари на турските военновъздушни сили по позиции на кюрдските формирования. Обявената цел на операцията е там да се създаде буферна зона, която трябва да се превърне в защитен пояс за турската граница и където, според плана на Анкара, могат да се върнат сирийските бежанци, които живеят в момента в Турция. Сирийската държавна новинарска агенция САНА нерече операцията агресия, като международната общност осъди действията на Анкара. Великобритания, Германия и Франция настояха за провеждането на заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Източник: news.bg