14-та Есенна изложба на бели и вакли маришки овце ще

...
14-та Есенна изложба на бели и вакли маришки овце ще
Коментари Харесай

14-та Есенна изложба на бели и вакли маришки овце събира фермери от цялата страна

14-та Есенна галерия на бели и вакли маришки овце ще се организира в Пловдив тази събота, 22 октомври. 45 фермери от цялата страна ще покажат най-хубавите животни от стопанствата си. Те ще вземат участие и в състезания за най-красиви мъжки и женски шилета; овце майки и кочове. Ще бъдат показани и цветните вариетети за двете породи. Жъвотновъдната галерия се провежда от Сдружението за развъждане и отглеждане на маришки овце и Аграрнияуниверситет в Пловдив, с финансовата поддръжка на Министерството на земеделието и храните.



Целта на Сдружението е предпазване на Белите и Вакли Маришки овце, като скъпи овцевъдни генетични запаси и усъвършенстването им по пътя на чистопородното отглеждане. Разработена е осведомителна система за лактационни калкулации и колекциониране на данни от контроли на млекодобива и плодовитостта. Има и нова осведомителна система за мониторинг и мениджмънт на Маришките овце. В сдружението членуват 94 овцевъди от Пловдивска, Хасковска, Пазарджишка, Софийска, Врачанска, Благоевградска, Кърджалийска, Ямболска, Кюстендилска, Сливенска и Бургаска области, отглеждащи Бели и Вакли Маришки овце. В активността на сдружението вземат присъединяване експерти, докторанти и студенти от Аграрния университет в Пловдив.

Продуктивните качества на двете породи е впечатляващ: Мекодобивът при Бялата маришка овца доближава до 320 литра за 150 дни доен интервал. Съдържанието на мазнини в млякото е 6,23%, а протеините - 5,91%. При Ваклите маришки овце млекодобивът за 150-дневен доен интервал е 130 литра, като според от стадото варира от 110 до 150 литра. Съдържанието на мазнини в млякото на ваклите маришки овце е 7%, а на белтъчини - 5,55%.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР