14 сайта на министерства, агенции и други институции са били

...
14 сайта на министерства, агенции и други институции са били
Коментари Харесай

Хакерите са атакували 14 сайта на български министерства, агенции и други институции

14 уеб страницата на министерства, организации и други институции са били обект на хакерската офанзива в събота. Това заяви представителят на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова, представена от.

По думите ѝ няма данни за опити за източване на сензитивна информация. Единствената последица е краткотрайно затрудняване на достъпа до атакуваните уеб сайтове или краткотрайно затрудняване на тяхната функционалност.

" Има информация за уеб страницата на Летище Бургас, който краткотрайно е бил недосегаем към 13 часа на 15 октомври. Към момента е открита самоличността на едно лице, за което има данни, че е съпричастно към осъщественото закононарушение, само че се работи по инспекция и определяне на още близо 150 лица ", обясни прокурор Петрова.

Образувано е досъдебно произвеждане за киберпрестъпление. " Работи се по установяването на точната локация на причинители на хакерската офанзива, местоположението на лицето, за което към този момент имаме информация, беше открито от специалисти към Национална следствена работа. Магнитогорск (б.р. в Русия) беше първото място, открито като източник на хакерската атака, след това бяха открити и други места ", добави говорителят на СГП.

Пред Тодор Галев от Центъра за проучване на демокрацията, чийто уеб сайтове също бяха ударени, заяви, че в официалния си канал в " Телеграм " KillNet е съобщила, че ще извърши офанзиви и е поела отговорност за тях.

" При тези офанзиви се употребяват завладени устройства, свързани с интернет. Може да става въпрос даже за перални и тв приемници, които са свързани с световната мрежа. Извършват се милиони съобщи, с цел да се затрудни работата на даден уебсайт. Тези офанзиви обаче са безобидни ", счита Галев.

Преди няколко месеца също имаше сходни офанзиви, подсети той.

" Вероятно българските служби са почнали следствието още тогава. Сега са разпознали същия почерк ", добави Галев.

По думите му е трудно да се повярва, че в модерна Русия такава група може да съществува без знанието на съответните служби.

Според специалиста по киберсигурност Спас Иванов  " в случай че това е публична поръчка от страна на съветските управляващи, стигането до един причинител толкоз бързо и толкоз елементарно на процедура би било изцяло невероятно ".

" По-скоро става въпрос за единични акции в сравнение с офанзива на държавно равнище. Смятам, че в случай че Русия заповяда офанзива с опциите на киберармията, която има, тъй като тя поддържа киберармия, щяхме да го усетим много по-болезнено ", безапелационен е Иванов, представен от.

Той назова информацията, че това е публична офанзива от съветска страна, зад която стои един-единствен причинител, " меко казано несериозна ".

" Аз бих го приел по-скоро като предизвестие ", посочи специалистът. Според него в случай че искаш да блокираш активността на институции, не атакуваш пред уикенда, а в работен ден. Бяха ударени уеб страниците на банки, медии, министерства и други институции, сподели още Спас Иванов.

Ден по-рано зам.-главният прокурор и началник на Националната следствена работа Борислав Сарафов заяви, че Службите са открили един от групата съветски хакери, които нападнаха уеб сайтове на държавни институции у нас.

" Установили сме мястото, откъдето е извършена офанзивата, а също и трите имена, адреса и местонахождението на едно от лицата, направили офанзивата. Ще желаяме екстрадицията му от Руската федерация ", сподели Сарафов. И добави, че не чака необикновен резултат.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР