14% ръст отчитаме в заявените полети за летището в Бургас

...
14% ръст отчитаме в заявените полети за летището в Бургас
Коментари Харесай

Ангелкова отчете ръст на заявените полети за Море 2020, въпреки коронавируса

14% растеж отчитаме в декларираните полети за летището в Бургас и 5% за аеропорта във Варна. Това сподели в утринния блок на Българска национална телевизия министърът на туризма Николина Ангелкова. 

„ От декември до януари над 958 000 задгранични туристи, които са посетили България, което е двуцифрен растеж на фона на извънредно тежката 2019-та година. 11,2% е растежа в съпоставяне със същия интервал през предходната година “, добави тя. 

„ На този стадий няма заплаха от фалти на туроперорски компании поради ковид. Ранните записвания досега демонстрират, че може да чакаме през летния сезон растеж сред 2 и 6 % за броя на туристи, които ще посетят българското Черноморие. Миналата година имахме 3,7 милиарда евро доходи от интернационален туризъм “, съобщи Ангелкова.

От Англия чакаме към 15% растеж, макар че 25% бе той през предходната година, добави тя. Ангелкова напомни за джиповете по плажа и се закани, че страната ще е безкомпромисна против нарушителите. 

„ Реагираме със строги санкции. За нарушавания с преместваеми обекти санкцията е до 20 000 лв. и към 50 000 лв. в случай че е построено върху неохраняем плаж “, сподели тя.

Министърът на туризма поучава българите да не пътуват за областите Венето и Ломбардия в Италия, където е открита болестта с ковид.

„ Това са рекомендации, само че виждате че и на срещите, които организирахме с туроператорите, всички те са изявили подготвеност и според директивата и Закона за туризма, член 89, дали сме обяснение на нашия уебсайт дружно с КЗП какво би трябвало да съблюдават потребителите, когато решат да анулират своята отмора, тъй че да защитят своите потребителски права “, съобщи Ангелкова.

Изключителна тежка е обстановката с следващото тестване за бранша, призна тя. 

Минатала година също сме имали редица тествания, само че макар тях годината е завършила извънредно позитивно за туризма - над 9 млн. и 300 хиляди туристи са пристигнали в България, посочи Ангелкова.
 
Трябва да се взимат съответни ограничения и да се съблюдават предписанията към съответния миг, прикани тя и съобщи, че обстановката е динамична и картината непрестанно се трансформира.

Ангелкова съобщи, че единствено за предходната година над 245 000 българи са посетили Италия и към 153 000 италианци – България. Според данните на 80% от туроператорите - към 15 500 българи са възнамерявали отмора отвън страната до юни. 80 % от тях в Италия, Испания и Франция.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР