14 партии и 5 коалиции са подали в ЦИК заявления

...
14 партии и 5 коалиции са подали в ЦИК заявления
Коментари Харесай

ЦИК: 14 партии и 5 коалиции са подали заявления за регистрация

14 партии и 5 обединения са подали в ЦИК заявки за регистрация за локалния избор. Регистрирани са към този момент 3 партии - ГЕРБ, ВОЛЯ и " Свобода ”, както и обединението – " Демократична България ”/Да България, ДСБ и партия " Зелените ”/. Това заяви представителят на ЦИК Александър Андреев на постоянния брифинг на комисията в четвъртък, предава Българска телеграфна агенция.

До 6 септември е крайният период, в който кметовете би трябвало да образуват изборните секции и обществено да разгласят адресите им.

" Протоколите на СИК и останалите изборни бумаги ще се предават в три обособени приемателни пункта, в които ще бъдат разпределени обособените административни региони в границите на Столична община. Местата им следва да бъдат избрани със съдействието на Областния шеф и на Столична община ”, сподели още той.

В първия пункт влизат следните административни региони - " Витоша ", " Изгрев ", " Красно село ", " Лозенец ", " Младост ", " Панчарево ", " Студентски град " и " Триадица ", във втория - " Възраждане ", " Искър ", " Кремиковци ", " Оборище ", " Подуяне ", " Сердика ", " Слатина " и " Средец ", а в третия - " Банкя ", " Връбница ", " Илинден ", " Красна поляна ", " Люлин ", " Надежда ", " Нови Искър " и " Овча купел ". С това решение се цели облекчение на ОИК да работят по-ефективно и бързо, съобщи Българска телеграфна агенция. Всички 265 Общински изборни комисии /ОИК/ са назначени и от през вчерашния ден работят, осведоми още Андреев.

ЦИК е приела решение претендентите за кметове на община, регион или кметство и общинските препоръки, които заемат служба на държавен или локален орган наложително да вземат неплатен длъжностен или заплатен годишен отпуск от деня на регистрацията до оповестяване на резултатите на изборите. Кандидатите за общински съветници, които заемат държавна работа наложително употребяват отпуск за дните, в които вземат участие в мероприятия на предизборната акция, осведоми още Андреев.

Това не се отнася единствено за министър-председателя, зам.-министър ръководителите, министрите, народните представители, президента, посочи той.

Андреев напомни, че регистрацията на партии и обединения за локалните избори стартира от 2 септември в ЦИК и изтича на 11 септември 2019 година

На 16 септември изтича срокът за регистрации на партиите и обединенията, локалните обединения и инициативните комитети и се афишират предварителните описи на българските жители, с цел да ревизират имената си и дали попадат. В този период жители от страните членки на Европейски Съюз също могат да заявят предпочитание за регистриране в изборните описи и да гласоподават на локалните избори. ЦИК ще приема решения и заявки за регистрация на Неправителствените организации като наблюдаващи до изборния ден, 17.00 часа на 26 октомври. Условията и реда са като предходните избори.

Избирателите с повредено зрение и мъчно преносими ще могат да упражнят вота си в избрани секции на първия етаж с минимален брой гласоподаватели, както и в определена от тях секция,каза Таня Цанева, представител на ЦИК. ЦИК ще даде на ОИК да дефинират броя на мандатите в съответната община. Те зависят от броя на популацията към 16 юли и ще се дефинират въз основа на регистрите на популацията и по избрани критерии. За Столична община мандатите са 61.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР