14 хил. са новоотпадналите от българската образователна система ученици, съобщи

...
14 хил. са новоотпадналите от българската образователна система ученици, съобщи
Коментари Харесай

Министър Вълчев: 14 хил. са новоотпадналите ученици от българската образователна система

„ 14 хиляди са новоотпадналите от българската просветителна система възпитаници ”, заяви просветителният министър Красимир Вълчев пред БТВ. По думите му това са главно деца отпътували с родителите си в чужбина.

Около 60 хиляди първокласници през днешния ден ще прекрачат прага на родните учебни заведения, а от тях към 10-15% са застрашени от отпадане, само че са задействани всички механизми за задържането им в класната стая, разяснява просветителният министър.

„ От 24 хиляди деца, върнати предходната година, единствено 2 хиляди са отпаднали ”, изясни Вълчев. Според министърът на образованието главен акцент в просветителната тактика става предучилищното обучение, с цел да не се получава парадоксът с деца, които в IV и V клас не могат да четат и пишат.

Голяма част от учениците са и в чужбина. Министърът обаче сподели, че огромна част от българските общности в чужбина са се самоорганизирали и изпращат децата си най-вече събота и неделя на спомагателни занимания, където те могат да учат български език.

Относно тежките раници, Вълчев разяснява, че продължава закупуването на шкафчета в учебните заведения. Направени са и рекомендации образователните стратегии да бъдат структурирани по метод, който да не натоварва децата с непотребни учебници, когато не им трябват.

„ Два са главните проблеми на образованието – липсват млади учители, а има и обитаеми места, където липсват даже класни стаи ”, разяснява Вълчев. Той изясни, че от всички учебни заведения у нас, в 90% от тях има остатък тук-там, до момента в който единствено 10% мъчно съумяват да поберат учениците си. По думите му с има основани стратегии, с които ще бъде прегледано какъв брой деца има във всеки клас и ще се работи по естественото им разпределение.

„ Има спад на резултатите в българското обучение и това е реалност ”, съобщи Вълчев. „ Учителите също са демотивирани, само че се надяваме с новите политики, това да се промени ”, добави той.

Според министърът на образованието повода за многото останали места във висшите учебни заведения е повишеният банкет, а не намаляващият брой на студентите.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР