14 години след като прекрати дейността си в България, радио

...
14 години след като прекрати дейността си в България, радио
Коментари Харесай

България и Румъния отново ще слушат Свободна Европа


14 години откакто приключи активността си в България, радио "Свободна Европа " още веднъж се завръща у нас. Това излиза наяве от интернет страницата на медийната група RFE/RL, от която то е част. И в случай че новината на първо четене звучи отлично, тъй като към общия медиен пейзаж ще се прибавят стойностни и безпристрастни разбори и вести, то на второ четене е леко плашеща, тъй като явно медийната среда и свободата на словото са прекомерно надалеч от мястото, на което би трябвало да бъдат.

Според формалното известие задачата на завръщането е да се направи опит да се ускори медийната среда в страната. "Правителствени чиновници, представители на гражданското общество и публицисти показаха угриженост, че дезинформацията, корупцията и общественото разделяне подкопават политическата система ", се показва още в известието.

Радиото се завръща и в Румъния.

Програмата приключи активността си у нас през 2004 година, а в Румъния - през 2008 година, като интервалът съответства с присъединението на двете страни към НАТО и Европейски Съюз.

"Надяваме се по-специално, че нашите репортажи, създадени от локални публицисти, ще оказват помощ за израстването на свободните медии, ще насърчат изповядването на демократичните полезности и институции и ще поддържат полемиката за участието в НАТО, Европейски Съюз и западните организации. Очакваме с неспокойствие да си сътрудничим с самостоятелни локални медии и с гражданското общество ", разяснява президентът на медията Томас Кент, представен в известието.

Очаква се Радио „ Свободна Европа “ да започва през декември тази година, като ще предлага мултимедийно покритие и разбори на български и румънски. Програмата ще си партнира с локални медии, с цел да се разширят съществуващите планове, които предизвикват обществената отчетност и разкриват подправени вести.

"Свободна Европа " към този момент има съществени задължения на Балканите със своите бюра в Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Черна Гора и Сърбия. Освен това има и стратегия на румънски език за Молдова, се показва още в анонса.

Мрежата от кореспонденти на RFE/RL обслужва публика от 26 милиона души в 25 страни, които са подбрани поради лимитираната независимост на словото или ненапълно развитата медийна среда. Тя е самостоятелна медийна организация, която се финансира с грант от Американския Конгрес. Създадена е през 1949 година в Съединени американски щати, написа в известието на уеб страницата на медията.

Важно е да напомним още, че "Свободна Европа " изигра основна роля по време на Студената война посредством осведомителни излъчвания за страните от Източния блок.

Във времената, когато западни вестници, списания или книги не можеха да пробият "желязната завеса ", до аудиторията успяваха да доближат без цензура само радиовълните. "Свободна Европа " в действителност дълго време беше единственият съответен източник на информация за основните събития в самия Източен блок. Примерите са доста, ще споменем единствено един – повредата в Чернобил, която беше неглижирана от всички други медии в комунистическите страни.

Завръщането на програмата несъмнено ще бъде глътка пресен въздух, само че е и мотив съществено да се замислим какво е положението на българските и румънски медии и дали въобще в двете страни има независимост на словото - толкоз години след рухването на желязната завеса...

/Investor.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР