14% е средното нарастване на минималните доходи в страната от ...

14% е средното нарастване на минималните доходи в страната от

Увеличават минималната заплата, но едва ли ще е 760 лв.

14% е междинното повишаване на минималните приходи в страната от началото на годината, сподели вицепремиерът и обществен министър Гълъб Донев. Ръстът на инфлацията е малко над 2%, пенсиите са се нараснали.

Ще има нарастване и на минималната работна заплата, съобщи министърът пред Нова тв. Той уточни, че е „ за” приходите и минималната работна заплата да нарастват.

"Дали ще е 760 лева, по-малко или повече ще забележим. В момента в министерството вършим планове за разнообразни разновидности за повишаването й. От 650 на 760 лева е прекомерно огромен скок, дребна е вероятността тя да е 760 лева ", сподели министърът

Донев разяснява рекордните цени на тока и парното.

"Цените от юли до края на годината са такива, каквито са избрани от КЕВР. От януари следва ново установяване на цените за електрическа енергия за бита, надлежно и за парното. Явно ще има повишаване на цените, само че това, което е планувано с енергийното подкрепяне за хората, които дават отговор на критериите за това да бъдат подкрепени от страната за този отоплителен сезон са някъде към 345 000 лица и фамилии. Вдигна се и процентът, с който се подкрепят месечно тези жители. Започна и изплащането на цялата помощ за отоплителния сезон. Всички, които са утвърдени досега – над 200 000, регулярно получават парите за енергийно подпомагане”, уточни той.

Според него всичко, което се случва в Европа и в целия свят, няма по какъв начин да не докара до проинфлационни процеси. В момента инфлацията е малко над 2%, само че се чака тя да нарастне до края на годината, добави министърът.

„ Вчера цената на тока у нас беше втората най-ниска в Европа след Полша, само че те си имат особености. Предприемат се ограничения и дейности и към бизнеса, и към потребителите, с цел да могат да бъдат избрани и непокътнати цените търпими за българските граждани”, сподели още Донев.

Според него всички ограничения, които взимат някои страни в Европейски Съюз, могат да се случат и в България, стига да има настоящ парламент, който да ги гласоподава и одобри. Средства за това имало, безапелационен бе вицепремиерът. Относно електрическата енергия може да се предложи да бъдат признати финансови тласъци към бизнеса за подкрепяне цената на тока.

„ Тези 50 лв. за мегаватчас би трябвало да бъдат гласувани от Народно заседание, с цел да бъде облечено в законова форма и да може да се употребява от бизнеса”, изясни Донев по отношение на ограниченията, които бяха обявени от властта в понеделник.

„ Има подозрения и се водят диалози в тази посока да се ограничи спекулата, която могат да си разрешават някои огромни търговци на електрическа енергия, тъй че да бъдат минимизирани тези рискови пред пазара и потребителите. Електроенергията на българския свободен пазар е тази, която се предлага от българското произвеждане. Тя подсигурява и вътрешното ползване, огромна част отива и за експорт, който не може да бъде стеснен. Ще понесем наказания, в случай че ограничим износа. Но в случай че се подкрепи бизнесът, това ще помогне да бъдат понижени цените на стоките”, счита общественият министър.

„ Всяка година цените нарастват, всяка година тези тематики се повдигат. Важното е ние да защитим българските жители и българския бизнес, тъй че те да могат да понесат тези ценови нива на артикули и услуги, да може инфлацията да бъде под надзор. В момента тази инфлация е привнесена и извън. България е в отворена стопанска система и това, което се случва извън, се придвижва и на българския пазар. Това не може да бъде овладяно от едно правителство”, безапелационен бе Донев.
По обявата работи:

Източник: dnes.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg