14 дни ще е срокът за наминиране на кандидати от

...
14 дни ще е срокът за наминиране на кандидати от
Коментари Харесай

На 18 - 19 март парламентът избира нов състав на ЦИК, уверява Данаил Кирилов

14 дни ще е срокът за наминиране на претенденти от Народното събрание за състава на ЦИК, а срокът за издигане на канидидати от неправителствени организации ще е 12 дни. Представителите на партии, които не са в Народното събрание, само че имат определен представител в Европейския парламент, също ще могат да заявят присъединяване. Всички претенденти ще бъдат изслушани на съвещание на правната комисия, предавано онлайн като 7 дни преди този момент документите им бъдат оповестени на уеб страницата на Народното събрание. Председателят, зам.-председателите и секретарят на ЦИК ще се оферират от парламентарно показаните партии и обединения.
Това плануват признатите от парламентарната правна комисия процедурни правила за изискванията и реда за предложение на претенденти за членове на Централната изборна комисия, представянето и общественото обявяване на документите, чуването на претендентите и избор на ръководител, заместник–председатели и секретар на ЦИК по предложение на ръководителя на комисията Данаил Кирилов.
Най-късно на 18 - 19 март ще има избор в пленарна зала на претендентите, увери Кирилов и добави, че няма период по кое време президентът ще издаде декрет за назначението.
" По никакъв метод не желая и считам, че е обидно за парламентаризма да кажем, че ще възпроизведем състава на ЦИК подобен какъвто е бил ", сподели още Кирилов. " При всички положения ние ще проучваме досегашната работа на доминирани от нас представители и ще създадем надлежно предложение. Нашият мандат до момента в ЦИК не беше изцяло усвоен. Имахме зам.-председател, който подаде оставка и не сме правили предложение за различен. Имаме и едно непопълнено място в квотите ", посочи той.
Виждането на Кирилов за състава на ЦИК е: 18 плюс - " 18 члена, които се разпределят, съгласно пропорциите на националния парламент. Другите европейско-представени партии, които имат право на представител в ЦИК са плюс тази квота от 18 индивида ".По думите му групировката на Бареков има право да излъчи подобен претендент. " Пренастояването и префорсирането във времето на този избор, което не го прави съответен по отношение на резултата от идващите избори, води до такива изкривявания, разяснява ръководителят на комисията. Според Кирилов зависи от вътрешния живот на партиите и дали изобщо имат законен представител, който да може да подпише правно годно предложение за представител в ЦИК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР