14-дневната заболеваемост в България е 90 на 100 000, което

...
14-дневната заболеваемост в България е 90 на 100 000, което
Коментари Харесай

Нов пик на COVID-19 у нас до 3 седмици очакват здравните власти

14-дневната заболеваемост в България е 90 на 100 000 , което ни отрежда 26-о място в Европейския съюз и на 6-то място на Балканите. По отношение на смъртността страната ни се подрежда на 13-о място в Европейския съюз. Данните показа основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев по време на седмичния брифинг на Националния действен щаб. Той посочи, че точните данни от Европейски Съюз излизат едвам в четврътък по обед, което значи, че точни данни могат да се дадат едвам тогава.

В групата на заболеваемост от 20 до 60 заболели на 100 000 души население попадат 8 области. В междинната група от 60 до 120 на 100 000 души население, оцветена в оранжево, са 12 области. Осем области остават в алената зона. Най-висока е заболеваемостта в Кюстендил, а най-ниска е тя в Търговище. 

По думите на доцент Кунчев, обстановката у нас към този момент е доста добра, само че показа прогнозата си, че броят на случаите през целия февруари ще нарастват. " Ние сме измежду петте страни в Европа в най-светлата зона на картата - това са България, Гърция, Финландия, Норвегия и Исландия. Но наклонността се обърна и моята прогноза без да изисквам, че тя ще бъде 100% вярна е, че през февруари ще има последователно повишаване на заболеваемостта, като пред нас има две вероятности - или да я създадем по модела на Франция със относително постепенно повишение, или да бъде по модела на Ирландия, Португалия и Испания със доста повишаване на заболеваемостта. Дали ще минем по единия път или по другия, зависи напълно от това по какъв начин ще се държим и какъв брой ще съблюдаваме ограниченията ", добави доцент Кунчев. 

" Доволни сме от постигнатите резултати досега. Те ни дават право да проявим рационална доза оптимизъм, че сме напровили всичко вярно досега. Но не ни дават право да проявим никаква доза лековерие, тъй като постигнатото е доста нежно. Виждате, че Европа се готви за трета вълна. Не желая ние да сме лекомислени, а да бъдем подготвени, в случай че тя пристигна у нас със силата, с която се случва в Европа. Португалия сега е пред съществено тестване за здравните си управляващи. Ситуацията е толкоз тежка, че Германия изпрати 20 лекари, 150 болнични кревати и 50 вентилатора. Там към този момент има близо 14 000 жертви на ковид, като половината от броя е единствено от последните две седмици. Призовавам българските жители към разсъдък и успокоение. Да бъдат спокойни, че всички ние мислим и осъзнаваме отговорността, която сме поели ", съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов. 

По думите на Ангелов обстановката в София се трансформира динамично и по тази причина от Националния действен щаб наблюдават и проучват данните на всеки 12 часа и са в подготвеност да подхващат дейности, в случай че това се наложи. 

Запазваме цифрата на два пъти повече излекувани по отношение на новозаболели, рапортува министърът. 74 години е междинната възраст на умрелите.  Заетостта на леглата в лечебните заведения за неусложнени пациенти е 32%, а заетостта на интензивните кревати е 38%.  Най-висок % на претовареност на интензивните легла се следи в Силистра, София-област и Шумен, уточни министърът.

Общият брой на инфектирани медици от началото на пандемията досега е 9587. 630 са дейните случаи, от които 546 са на домашно лекуване, в лечебни заведения са 84, а шестима са в интензивни структури. 

" Още към края на предходната седмица и началото на тази чувствахме, че се случва нещо в лечебните заведения. Направихме изследване във ВМА, оказа се, че единствено за понеделник сме приели 13 души за един ден. Толкова заболели сме приемали за седмица. Въпреки че може да е изолиран случай, в нас породи паника. Цифрите потвърждават, че има пробуждане в столицата, в Кюстендил изрично и в някои други области ", разяснява ръководителят на Националния действен щаб проф. Венцислав Мутафчийски. 

Той моли медицинските шефове да затегнат редиците и да се приготвят за това, което ни чака. " Другият ни зов е към жителите.
Това, че са позволени разнообразни неща, не значи, че са безвредни. Никога не съм твърдял, че фитнесите са безвредно място, в противен случай, те са най-опасното място. Валят голям брой сигнали от жители, които са стъписани от протичащото се в зимните курорти и в моловете. Това е отговорност както на съдържателите на хотели и уреди, по този начин и на съдържателите на моловете и магазините, че не могат да се надвишава избран брой гости и те би трябвало да съблюдават избраните ограничения - маските да се носят вярно, да се движат в коридори ", разясни той. 

" Сценариите, че за към 7 седмици сме достигнали този връх във втората вълна, само че изходното равнище е било 35 на 100 000 души популации заболеваемост на 14-дневна база. Сега стигнахме най-ниското си равнище от 90. В момента не сме 90, а сме 113 на 100 000 души население. Нивата, от които тръгваме, са много по-високи. Нямаме 7 седмици, най-вероятно имаме 3 седмици. Смъртността не е достигнала до никакво плато, просто спадна до най-ниската си стойност 7,9 на 100 000 души население и започна да се качва отново. Колкото и да ми е неприятно да съм в ролята на неприятен вестител, не мога да спестя обстоятелства. Това е действителното състояние ", съобщи той.  

Има действителен късмет преди средата на годината да бъде утвърдена първата антигенна ваксина на " Новавакс ". Това изясни шефът на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов. " Това ще бъде първата антигенна ваксина. Европейската организация започва тази процедура. Очаква се през идващите седмици да има по-голяма изясненост за развиването. При позитивно развиване има действителен късмет преди средата на година да има и последваща утвърдена ваксина ", сподели още той.

" Всеки заявител би трябвало да съобщи предпочитание за оценка на неговата документи. Това се случва с съветската ваксина. Положителното е, че както производителите в Русия, по този начин и в Китай са осведомени с условията европейското законодателство. По отношение на развиването на съветската ваксина, всичко зависи доколко документите през идващите седмици за предварителния обзор, ще покажат, че дава отговор на европейските условия ", изясни Кирилов. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР