14 040 дози - поредната пратка от ваксините на Пфайзер,

...
14 040 дози - поредната пратка от ваксините на Пфайзер,
Коментари Харесай

2.5 милиона българи ще се ваксинират до юни, ако има пет одобрени ваксини

14 040 дози - следващата пратка от имунизациите на " Пфайзер ", дойдоха на летище " София " тази заран. Те компенсират количеството, което не дойде предходната седмица. Очаква се да дойдат и още 2 300 дози ваксина от същата компания, още веднъж отплата.

Следващия месец пък се чакат 83 000 броя, а през март - 104 000. Данните изнесе на летището Богдан Кирилов , шеф на Изпълнителна Агенция по медикаментите. От имунизациите на " Модерна " се чака да дойдат към 3 600 дози . Засега не е ясно в кой ден ще се случи това - вероятно до края на седмицата, сподели Кирилов.

Дали ще получим от имунизациите на " Астра Зенека " - зависи от решението на Европейската организация по медикаментите , което се чака тази седмица. Ако Европейска комисия издаде позволение за приложимост, в края на февруари би трябвало да има доставки и от оксфордската ваксина, стана ясно от думите на шефа на ИАЛ.

България следи деликатно и имунизацията на " Джонсън и Джонсън " - това е четвъртата ваксина, която минава през изпитвания. " Няма информация дали там ще са една или две дози, тя е аденовирусна ваксина . Ако обаче бъде утвърдена, може да има четвърта за приложимост ваксина, която да форсира процеса по всеобщата имунизация в страната ", изясни още Богдан Кирилов.

Той чака след средата на март-април да има повече количества поради повече утвърдени ваксини за ковид. " Работи се с няколко сюжета, в случай че има закъснение с някои ваксини, да може да се реагира, само че публично удостоверение се чакат идващите седмици ", добави Кирилов.

Страната ни няма искания към типа ваксини , отговори Богдан Кирилов на въпрос дали ще се снабдим с съветската и китайската ваксина. " Независимо от произхода и страната, би трябвало да се премине през процедурата , която минават и останалите ваксини. Русия е почнала договаряния с Европейската организация по медикаментите, в случай че дава отговор на всички европейски условия, ще получи позволения за приложимост и ще се ползва ", изясни специалистът.

Така по негови сметки - всеобщото ваксиниране зависи по кое време фирмите доставят ваксини и по кое време те ще бъдат утвърдени. Но въпреки всичко, за първите две компании - " Пфайзер " и " Модерна " се чакат 4.5 млн. дози, което значи, че 2.2 милиона българи може да се имунизират с тях до края на годината. Ако пет ваксини получат утвърждение, 2.5 милиона жители ще могат да се имунизират до юни .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР