1394 лева е чистият доход, който един работещ трябва да

...
1394 лева е чистият доход, който един работещ трябва да
Коментари Харесай

КНСБ: 1394 лв. чисто е минималната заплата за нормален живот 

1394 лв. е чистият приход, който един работещ би трябвало да получава, с цел да живее и да се устоя обикновено по българските стандарти, а за тричленно семейство от двама възрастни и едно дете сумата е 2509 лв.. Това сочат най-новите данни на Института за обществени и синдикални проучвания на КНСБ за първото тримесечие на годината, оповестява БНР.

Президентът на синдиката Пламен Димитров разгласи, че нужният приход за прехрана нараства с малко над 3 % по отношение на декември предходната година, а на годишна база по отношение на март 2022-ра година - с 14,6 на 100:

" С 320 лева повече за 1 година за тричленното домакинство и 178 лева чисто повече на независимо работещи ".

Сред рекордьорите по повишаване са яйцата с 66% на годишна база и с малко над 14 на 100 на тримесечна. Лукът нараства за година с 40 на 100, а доматите - с над 25%.

Димитров акцентира, че при хляба и зърнените храни на годишна база растежът е близо 19%. Той е безапелационен, че спекулата у нас продължава:

" Едно евро и 69 цента, по памет, е кутия с 10 яйца в Испания в една верига. В същата верига в България е 3 евро. За какво иде тирада, в случай че не е далавера?! Няма по какъв начин българските яйца да са 2 пъти по-скъпи, тъй че спекулата продължава. Ние казахме по какъв начин се бори тя - с ясни механизми, които има страната. Регулаторът - Комисията за защита на конкуренцията - не си свършва работата все още, без значение че е почнала няколко инспекции ".

Общата стойност на дребната потребителска кошница от 20 витално значими артикули и услуги в евро у нас е €55, в Румъния 53, а в Германия 60. В България, с 1 минимална заплата тази кошница може да се купи единствено 7 пъти, в Румъния - 11, а в Германия – 32.

Всички заплати да се усилят с най-малко 10% през 2023 година и незабавно да се одобри бюджетът за тази година, упорстват от КНСБ. Друго искане на синдиката е въвеждане на необлагаем най-малко, актуализация на минималната заплата от 1 юли и тя да доближи 850 лева

За нарастването на пенсиите с 12% от 1-ви юли ще са нужни 1 милиард и 150 милиона лв. в допълнение, разгласи президентът на КНСБ Пламен Димитров:

" За цялата година да поддържаме увеличените пенсии до 1 юли и с нарастването от 1 юли, което както казахме, е плод на законовата наредба, са нужни малко над 3,6 милиарда лв. в допълнение по отношение на 2022 година. Така че и не виждам някой да се е родил сега, политик включително, който да замрази или понижи пенсиите в този миг. Ако има подобен, няма да го има скоро като политик ".

Проектобюджетът на Държавното публично обезпечаване, направен от служебното държавно управление, беше утвърден през вчерашния ден на съвещание на Надзорния съвет на Националния застрахователен институт. Според него пенсиите ще се усилят с 12 на 100 от средата на годината по по този начин нареченото златно швейцарско предписание, като процентът на покачването е сборът от 50 на 100 от растежа на инфлацията и 50 на 100 от растежа на осигурителния приход за предходната година. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР