139 български граждани успяха да се завърнат в България със

...
139 български граждани успяха да се завърнат в България със
Коментари Харесай

МВнР: 389 български граждани се върнаха в България за седмица

139 български жители съумяха да се завърнат в България със съдействието на Министерството на външните работи за една седмица от 13 март насам, откогато доста страни по света започнаха да вкарват ограничаващи ограничения поради ковид.
Ситуационният център на Министерство на външните работи упъти самостоятелно и към 250 души за напредването им от разнообразни точки на Европа, а на към 1900 души е оказана помощ по телефона.
От Министерство на външните работи дават повече детайлности за някои от по-големите случаи:
Към България от Солун сега пътуват 17 български жители, изхвърчали към Гърция от Малта. На летището в Солун те бяха посрещнати от чиновници на Генералното ни консулство като 6 от тях са откарани до Граничен контролно-пропусквателен пункт Кулата с превоз на консулството ни.
21 български жители пътуват против възнаграждение през днешния ден от Варшава за София с под наем полет на полските авиолинии ЛОТ. Сънародниците ни са качени на борда благодарение на българския дипломат Емил Ялнъзов.
8 български жители – 4 от Мароко и 4 от Тенерифе, излетяха нощес за България с полети през Букурещ със съдействието на Министерство на външните работи и посланиците ни в Рабат и Мадрид Юрий Щерк и Иван Кондов.
26 наши сънародници съумяха да се върнат в България на 16 и 18 март. Посланикът ни в Аман Димитър Михайлов издейства позволение от краля на Йордания Абдула Втори за реализирането на втория полет след затварянето на йорданското въздушно пространство.
На 19 март 7 български жители отпътуваха от Прищина през Република Северна Македония за България, съпроводени при прекосяване на границите от наши дипломати от посолствата ни в Косово и Република Северна Македония.
На 17 март за България излетяха 47 наши сънародници, блокирани в Мароко поради ограниченията, подхванати от локалните управляващи по отношение на разпространяването на ковид. Завръщането им стана допустимо с помощта на напъните на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, която беседва по телефона с сътрудниците си от Турция и Мароко – Мевлют Чавушоглу и Насер Бурита, и с напъните на посолството ни в Рабат.
На 15 март посланикът ни в Белград Радко Влайков оказа помощ 12 български жители, пътуващи от Австрия, да преминат унгарско-сръбската граница и да се приберат в България.
На 14 март със съдействието на вицеконсула ни в Белград Георги Христов в Сърбия от Хърватия съумяха да влязат 23 български автомобила, блокирани на границата. Друг български жител се върна в България от Съединени американски щати благодарение на посолствата ни в Съединени американски щати и Сърбия.
Във връзка с всеобщото затваряне на граници в Европа през последната седмица най-критичен беше моментът, когато стотици наши сънародници се оказаха блокирани на австро-унгарската граница. Включително след интервенция и на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева тя получи телефонно позвъняване от унгарския си сътрудник Петер Сиярто, който даде обещание да бъде основана организация отсега нататък български жители да могат да минават сухопътните граници на Унгария от 21 ч локално време (22 ч българско) до 5 ч локално време (6 ч българско) като в същото време прикани всички пътуващи да се преценяват с напътствията на органите на реда и да изчакват търпеливо да бъдат пропуснати. На границата посланикът ни във Виена Иван Сираков на място оказваше помощ на нашите съграждани.
Министерство на външните работи спомага и за отварянето на " зелен кулоар " за български ТИР-ове от Италия през Словения, Хърватия и Сърбия.
Централното ръководство на министерството дружно с посолствата ни по света не престават да работят по случаи с български жители, които желаят да се приберат от Испания, Молдова, Аржентина, Филипините, Сенегал, Великденските острови, Мексико, Алжир, Тунис, Индонезия. Българските посолства поддържат контакт и с останалите задачи на страните членки на Европейски Съюз за образуване по опция на взаимни полети с европейски жители.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР