133 млн. лв. са предвидени в актуализацията на бюджета за

...
133 млн. лв. са предвидени в актуализацията на бюджета за
Коментари Харесай

133 млн. лв. са предвидени в актуализацията на бюджета за избори 2 в 1

133 млн. лева са планувани в актуализацията на бюджета за избори две в едно. Ако изборите са поотделно, сумата би трябвало да е 183 млн. лева Това обясни министърът на финансите Асен Василев по време на чуването му на взаимното съвещание на бюджетната, здравната и обществената комисии в Народното събрание. Пред депутатите министърът показа подробни уточнения по кои пера се постанова желаната от служебния кабинет актуализация.

Той регистрира, че има 103 млн. лева нарастване на вноската в Европейски Съюз в резултат на Брекзит. " Има заложени 100 млн. към Министерство на регионалното развитие, които са нужни, защото всички средства в АПИ са изчерпани, а 100 млн. е належащо да поддържаме пътищата при зимна конюнктура. Има 90 млн., които са главно възобновяване на запаса на Министерство на вътрешните работи, от който е взет с буфера и на Министерство на правораздаването, който също е взет с буфера ", сподели още министър Василев. 

По думите му, има 16 млн. лева, които са планувани за изгубени каузи от КЕВР и в случай че не бъдат платени, стартират да текат лихви.

В актуализацията на бюджета сме планували 575 млн. лева за обществени разноски, 430 млн. лева за поддръжка на бизнеса и 334 млн. лева за опазване на здравето, добави финансовият министър. Той уточни, че към края на юни не сме били на недостиг, а на позитивно салдо 116 млн., а към края на юли на позитивно салдо от над 700 млн. лева. 

" Законът за бюджета, както знаете фиксира разходната част. Съответно тези доходи да могат да бъдат и зползавани целево, би трябвало да създадем актуализация, която наподобява по следния метод. Допълнителни 575 млн. за обществени разноски, това включва 353 млн. за актуализация на пенсиите или продължение на мярката с 50 лева, 86 млн. лева поддръжка за отопление в допълнение над това, което е заложено в бюджета, 72 млн. лева надбавка по Закона за персоналната помощ, защото има спомагателен брой ползватели над тези, които са били планувани, когато е юридически бюджетът за тази година, 35 млн. лева надбавка за пенисонери с пенсия под линията на бедността и 30 млн. за поддръжка на родители на деца до 14 години в епидемиологичната конюнктура, 430 млн. са заложени за поддръжка на бизнеса. 30 млн. за авиопревозвачите, 400 млн. за ограничения, които с работодателите, със синдикатите и с бизнеса, се изготвят. Основно ще бъде мярката 60 на 40, която в летните месеца се движи от 40 до 60 млн. на месец и в месеците на висока заболеваемост и затворени бизнеси се движи към 100 млн. лева на месец. Тези 400 млн. са заложени за четири месеца ", сподели още министърът на финансите.

Има в допълнение 334 млн. лева, заложени за опазване на здравето, добави той. Перата са 121 млн. здравноосигурителни заплащания, 81 млн. 1000 лева за медици на първа линия, 47 млн. за загупуване на спомагателни ваксини. Това е заплащане по контракт, който е подписан предходната година, което в този момент идва и би трябвало да се случи докрая на годината, 35 млн. в допълнение за запас за медикаменти за Коронавирус - 19 и 33 млн. за 1000 лева за личен състав за второстепенните и 19 млн. лева за в допълнение слагане на ваксина, обощи министър Василев.

С препоръчаните промени в бюджета на Държавното публично обезпечаване /ДОО/ нарастване на пенсиите ще получат всичките два милиона и осемдесет хиляди пенсионери, съобщи служебният министър на труда и обществената политика Гълъб Донев пред депутатите. Той разясни, че междинното нарастване на пенсиите ще бъде в размер на 64 лева, или 12,5 на 100.

" За актуализацията на пенсиите до края на годината ще са нужни 399 млн. лева, или 133 млн.лв. месечно. Като главните индикатори и параметри, по които е направено нарастването, е повишение на тежестта на една година застрахователен стаж от 1,2 на 1,35. По този метод се подсигурява и покачва адекватността на новоотпуснатите пенсии, предизвиква се продължителното присъединяване на лицата на пазара на труда и нараства процентът на заменяне на предишните приходите от труд ", добави Гълъб Донев. 

Социалният министър уточни, че се покачват минималният и оптималният размер на пенсиите. Така минималният размер на пенсиите за застрахователен стаж се предлага да се усили от 300 лева на 340 лева В резултат на препоръчаната смяна, със същия % ще се покачат и останалите пенсии за трудова активност, които се дефинират с % от пенсиите за застрахователен стаж и възраст - пенсиите за неработоспособност и общо заболяване, пенсиите за неработоспособност при трудова акцидент и професионална болест, както и наследствените пенсии. Максималният размер на пенсиите също се покачва от 1440 лева на 1500 лева Повишават се и размерите на пенсиите, несвързани с трудова активност.

В законопроекта са планувани средства за повишение на минималната пенсия за напреднала възраст от 148.71 лева на 170 лева месечно. В резултат на препоръчаната смяна ще се покачат и пенсиите за военна неработоспособност, пенсиите за гражданска неработоспособност, обществената пенсия за неработоспособност и персоналната пенсия, както и нормативните добавки, които се дефинират като % от пенсията за напреднала възраст. Това са добавките за непозната помощ, пенсиите за ветераните от войните.

По отношение на обществените ограничения министър Донев уточни, че 72 млн. лева са спомагателните средства по Закона за персоналната помощ, което не е планувано в Закона за държавния бюджет, защото се усилват ползвателите на тази услуга. По думите на министъра, са нужни още 85 600 за целеви средства за помощ за отопление, като през сегашния есенно-зимен сезон подалите заявление за целева помощ за отопление са 333 хиляди. 30 млн. лева са планувани за поддръжка на родители с деца до 14-годишна възраст.

По мярката 60/40 средствата, които са планувани до края на годината, са 400 млн. лева До момента за тази мярка са изхарчени 1,458 милиарда лева По тази мярка се предлага спомагателен запас от 300 млн. лева Донев изясни, че той може да бъде изразходван без съответната нотификация пред Европейска комисия. По думите му, по тази мярка за юни и юли се поддържат 80 хиляди нови работни места, което представлявало един добър индикатор за действието й.

" Предвижда се като допълнение в приходната част на бюджета на НЗОК са 134. 5 млн. лева ", каза подуправителят на НЗОК доктор Йорданка Пенкова по време на чуването си. 

" Това са приходи от здравноосигурителни доходи и прехвърляния по здравното обезпечаване. В разходната част това, което Надзорният съвет на НЗОК взе като решение - 13 млн. от тези спомагателни средства са в частта за административни разноски, 127.5 млн. са в допълнение средства за здравни заплащания, за медицински заплащания ", сподели още Пенкова.

Тя разясни, че в началото концепцията била тези средства да бъдат разпределени по обособените параграфи типове действия, само че Надзорният съвет взе решение да се обособи обособен ред, тъй че във всеки един миг, защото се чака да има рискови обстановка, тези средста да бъдат насочвани към този тип здравни заплащания, където има неоходимост.

" Към момента само се обрисува проблем в медико-диагностичната активност, в заложените предварителни средства. НЗОК заплаща PCR теста, който в допълнение натоварва разноските. Отделно 14 млн. са заделени за заплащане на слагане на доза ваксина и настрана 4 млн. нормативно заложените запаси са заложени към запаса на НЗОК ", сподели още доктор Пенкова. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР