130 българи бедстват на летище в Тимишоара Блокираните в Тимишоара

...
130 българи бедстват на летище в Тимишоара Блокираните в Тимишоара
Коментари Харесай

КЗП: Дължат до 600 евро обезщетение на бедствалите в...

130 българи бедстват на летище в Тимишоара Блокираните в Тимишоара българи търсят помощ от президента Прибраха се пловдивчани от Тимишоара! С рейс Бедстващите от Тимишоара кацнаха на летище Пловдив СНИМКИ Мъж, бедствал в Тимишоара: На никой не поисквам подобен полет

Винаги поучавам хората да си търсят правата и да претендират компенсации, в случай че са им били пострадали от неточни търговци. В случая с изоставените българи причина за това е неприятното време. Това сподели ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в ефира на БТВ. Той подсети, че има правилник, който важи в целия Европейски Съюз и който всички самолетни компании са длъжни да съблюдават.

 

„ При ексклузивен случай, хората имат право на храни и питиета, когато се касае за закъснение на полет за повече от 5 часа. Имат право да се откажат от своето пътешестване и да си върнат парите за пътуването. В случая самолетната компания дължи сред 250 до 600 евро обезщетение, в случай че се откаже, предстои на правосъдни искове “.

 

„ При утежняване на метеорологичните условия най-важна е сигурността на пасажерите, самолетът би трябвало да кацне, само че по-късно следват всички полагащи им се права по правилник “, посочи Маргаритов.

 

„ Получавали сме сходни сигнали и сме съдействали. Ние работим с Европейския потребителски център, който оказва помощ на пасажери, потърпевши от неточен авиопревозвач. На страницата му има калкулатор, който демонстрира какви компенсации се поставят на засегнатите по отношение на времето, през което са били забавени “, сподели Димитър Маргаритов.

 

„ Освен това би трябвало да се обясни за какво единствено някои пасажери са били настанени в хотел. До шест седмици би трябвало да се реагира от страна на самолетната компания и да се изплатят компенсации “. Правата на потребителите би трябвало да са предпазени ", безапелационен бе ръководителят на КЗП.

 

Както Марица.бг първа заяви, 130  българи бедстваха на летището в румънския град Тимишоара. Те са летели с полет на " Райънеър " от Лондон, който е трябвало да кацне нощес в 20:15 в Пловдив. Заради неприятните метеорологични условия, полетът е бил пренасочен първо към летище София, а в с следствие е кацнал в Румъния. Имало е два рейса, изпратени да вземат хората, само че част от пострадалите не са се качили.

Бяхме подведени от самолетната компания, преживяхме огромен призрачен сън, обявиха по bTV хора, претърпели огромни неудобства, откакто аероплан на нискотарифна самолетна компания кацна на летището в Тимишоара, Румъния, вместо на българско летище.

Трябваше да кацнем в Пловдив, отклониха ни за София, най-после кацнахме в Тимишоара, описа един  от пострадалите Румен Илиев.
Залата на румънското летище била дребна, хората не били готови за такава обстановка. След известно време румънците отпуснали на 3 пъти ваучери за по 5 евро, с цел да си купят хората храна и вода.

Опитах да се свържа с представители на властта и изричам благодарности на премиера Бойко Борисов, че изпрати държавния аероплан, с цел да се приберем, на омбудсмана Май Манолова и заместника й, на външно министерство, консула към посолството ни.

Цяло денонощие изкарахме в дребна зала с малко пейки, в един миг летищните управляващи желаеха да ни изкарат на открито и да заключат, добави Румен Илиев.
Според него в Тимишоара са останали още българи, които не са съумели да се качат на нашия аероплан. Засега не се знае какво е станало с тях.
Група от тези пасажери на въпросната самолетна компания ще си търси правата. Имало италианци, които били настанени в хотел.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР