13-ти ден на войната - Генералнтият щаб на украинската армия

...
13-ти ден на войната - Генералнтият щаб на украинската армия
Коментари Харесай

13-ти ден на войната. Продължават руските удари по украински градове. Цените на петрола скачат

13-ти ден на войната

- Генералнтият щаб на украинската войска заяви, че Русия концентрира свои войски и техника към Киев, Мариупол и Харков. Междувременно били мобилизирани към този момент всички войскови елементи, с които Русия нападна Украйна. Боеве се водят на разнообразни места. Русия ускорява обстрела на градове, в това число град Гостомел покрай Киев, Харков на изток, Суми на североизток, Чернигов на север и Николаев на югозапад.

- Украинската отбранителна система смъква съветски ракети, които са били изстреляни от ситуирани покрай крайбрежията военни кораби.
Досега публично няма десант на територията на Одеса.

- При въздушни набези против украинския град Суми са били убити минимум 10 цивилни жители, измежду които и деца, оповестяват локалните управляващи. „ По думите на регионалния шеф Дмитро Живицкий в самия център на Суми няколко здания са били разрушени от бомбени попадения. Тези данни не могат да бъдат тествани от самостоятелен източник.

- Десетки хиляди цивилни жители са в капан без вода, ток, отопление, храна и медикаменти в Мариупол, откакто два опита за евакуация се провалиха. Положението в окупирания град става все по-драматично. Градски консултант съобщи, че „ не е останала улица, постройките по която да не са разрушени или с разрушени прозорци “. В града нямало към този момент ток, вода и газ. Мариупол е наоколо до така наречен контактна линия, отделяща проруските сепаратисти от украинската войска в Донецк. Затова Мариупол играе значима стратегическа роля.

- Президентът на Украйна Владимир Зеленски упрекна съветските войски в " съзнателно ликвидиране " на цивилни, откакто семейство с две деца беше убито при обстрел при опит да избяга от град Ирпин. Десетки хиляди към момента са в капан без вода и ток в южното пристанище на Мариупол след два несполучливи опита за евакуация.

- Междувременно, Москва разгласи нощес, че ще вкара преустановяване на огъня по места в няколко украински града от 9 ч. българско време, с цел да разреши евакуацията на цивилни, идващи от Киев, Суми, Харков, Чернигов и Мариупол.

Русия разгласи прекъсване на огъня за отваряне на филантропичен кулоар за евакуация на цивилни жители и доставка на артикули от първа нужда. „ Руската федерация афишира преустановяване на огъня от 10:00 ч. московско време (07:00 GMT) на 8 март “ за евакуация на цивилни от Киев, както и от градовете Суми, Харков, Чернигов и Мариупол ". Това оповестиха от съветското министерство на защитата.

- Досегашните филантропични коридори се провалиха, като и двете страни се упрекваха взаимно за това. Русия излезе с нов вид - разгласи едностранно шест маршрута за евакуация. Украйна обаче отхвърли, защото тези коридори водят в Беларус и Русия.

- Без резултат приключи и следващият кръг от договаряния сред Москва и Киев. Двете делегации са се договорили да се срещнат за нов кръг през днешния ден. В идващите дни на територията на Беларус ще се организира четвъртият кръг от руско-украинските договаряния за мир. Това сподели пред публицисти в понеделник ръководителят на комисията по интернационалните въпроси на Държавната дума Леонид Слуцки от съветския екип договарящи.

- Турция разгласи, че ще бъде хазаин на външните министри на Русия и Украйна за договаряния в четвъртък.

- Загинали на работа. Най-малко 13 души са убити при обстрел на индустриална пекарна в Макарив, на към 50 километра западно от Киев, оповестиха украинските избавителни служби. Сърцераздирателна фотография демонстрира историята на татко, чийто деца и брачна половинка са починали от ракетен обстрел, само че в тъгата си той търси двете изгубени кученца на фамилията, които били в клетка при рухването на ракетата върху хората.

- Европейски Съюз стартира да преглежда кандидатурите за участие. Членовете на Европейски Съюз се съгласиха да стартират дългия развой на разглеждане на кандидатури за участие, подадени от Украйна, Грузия и Молдова след нахлуването на Русия в Украйна.

- Солидно другарство. Външният министър на Китай дефинира другарството сред Пекин и Москва като " устойчиво " макар съветската инвазия. За следващ път президентът на Китай предложи да посредничи в спора Москва - Киев.

- Цените на петрола и газа скачат. Цените на петрола доближиха близо 14-годишен връх, а цените на природния газ в Европа и Обединеното кралство доближават рекордни равнища, откакто Съединените щати обмислят налагане на ембарго върху вноса на съветски нефт. Лидерите на Германия, Англия и Холандия обаче предизвестяват против сходна възбрана, като споделят, че тя може да изложи на риск енергийната сигурност на Европа. Българският министър председател Кирил Петков разгласи в изявление за Ройтерс, че в случай че има наложена възбрана, България ще изиска да бъде извадена от глобите, тъй като е прекомерно подвластна от съветския газ и нефт.

- Платени отговорности в рубли. Русия ще разреши на съветски компании и физически лица да изплащат отговорности към кредитори във " враждебни " страни, в това число Съединени американски щати, Европейски Съюз, Англия, Канада и Япония в националната си валута - рублата.

- Зеленски: Не се укривам, в Киев съм. " Не се укривам от никого. Не се срамя от никого. В Киев съм. Ще направя каквото е нужно, с цел да спечелим тази война ". Това споделя президентът на Украйна Володимир Зеленски в ново видео, оповестено в профила му във Facebook. От него се вижда, че президентът е в кабинета си в центъра на Киев - Зеленски сподели гледката на нощен Киев от прозореца в офиса си в сърцето на столицата, с цел да потвърди, че известието е записано в понеделник вечерта.

- Русия отхвърли чуване в Международния съд. Русия отхвърля чуването в Международния съд в Хага, на което Украйна желае неотложно предписание за прекъсване на спора.

- Руснаците имат потребност от облекла. Японският колос за всекидневно облекло Uniqlo пази решението да остави съветските магазини отворени, даже когато съперниците Zara и H&M стопират интервенциите в страната поради нахлуването в Украйна. „ Облеклото е нужда за живота “, споделя Тадаши Янаи, президент на оператора на Uniqlo Fast Retailing.

- Ред за визи. Британският министър председател Борис Джонсън пази държавното управление си от обвиняванията, че е недружелюбно към украинските бежанци, заявявайки, че до момента е издала единствено към 50 визи заради нуждата от инспекция на всички новодошли от съображения за сигурност.

- 1,7 милиона бежанци. 1,7 милиона души са избягали от Украйна, което я прави най-бързо разрастващата се бежанска рецесия след Втората международна война. Данните са на Организация на обединените нации.

- Работници в АЕЦ са блокирани 12 ден без храна и медикаменти. Повече от 100 служащи в украинската атомна електроцентрала в Чернобил - мястото на най-тежката нуклеарна злополука в света през 1986 година - са блокирани там над 12 дни и не могат да изоставен централата. Още от първия ден на съветската инвазия служащите са блокирани там. Други 200 украински пазачи, които дават отговор за сигурността на АЕЦ-а, също остават в плен.

- S&P намали рейтинга на Москва. Международната рейтингова организация S&P Global Ratings (S&P) намали дълготрайния кредитен рейтинг на Москва до " CCC- " от " BBB- ", и сложи страната в листата на страни с спомагателни упования за намаляване. Това се споделя в известие на организацията.

- Путин даде обещание да не праща в Украйна наборници и резервисти
Руският президент Владимир Путин съобщи късно в понеделник, че наборници и резервисти на армията не вземат участие и няма да вземат участие в в сраженията в Украйна. Няма да има в допълнение приканване на резервисти от запаса, добави той. " Само професионални военни могат да вземат решение поставените задания ", сподели съветският водач във видеото си обръщение до дамите по случай 8 март, оповестено на уеб страницата на Кремъл.

Дир.бг/БГНЕС
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР