13-ти ден на недоволство във Франция срещу предложената от президента

...
13-ти ден на недоволство във Франция срещу предложената от президента
Коментари Харесай

Кризата с пенсионната реформа във Франция се задълбочава, отменени полети на летище "Орли"

13-ти ден на неодобрение във Франция против препоръчаната от президента пенсионна промяна. Демонстрации през днешния ден се организират в Париж и по-големите градове на страната, които не престават да са и в сериозна транспортна бокада, предава нашия сътрудник в Париж Юлия Талева.

След 13 дни стачка днешните протестни демонстрации във Франция ще бъдат тест и за държавното управление, и за протестиращите против пенсионната промяна.

Те се събират на демонстрации в Марсилия, Нант, Лион, а в Париж митингът е разгласен за ранния следобяд.

Картината от Париж е неизменима от 13 дни: съвсем никакво метро и скъсен на половина автобусен трафик, сходно е ситуацията и из страната.

Сутринта в Рен, Нант и Аленсон съперници на пенсионната промяна са блокирали автобусни депа.

Дирекцията за гражданска авиация е предложила да се съкратят 20% от полетите на летище " Орли ".

Днес стачкуват и доста учители, университетите един след различен отсрочват изпитните си сесии.

Жп компанията SNCF твърди, че ще подсигурява транспорт за всички, закупили билети за празничните дни. Въпреки тъгите си с превоза 62% от французите поддържат стачката, само че се надяват на къса пауза по Коледа. За нея обаче няма единогласие измежду синдикатите.

Макрон понесе тежък политически удар през вчерашния ден, откакто висшият комисар за пенсиите Жан-Пол Дьольовоа бе заставен да подаде оставка поради скандал за позиции, които е заемал отвън държавното управление.

Вчера, на 12-я ден от стачката против пенсионната промяна, водачите попаднаха в големи тапи, разпростряли се на разстояние над 600 километра в региона на Париж.

По-умерените синдикати се причислиха към по-крайните в апела за митинги, ядосани от решението на държавното управление да вдигне пенсионната възраст до 64 години за цялостна пенсия.

Умерените синдикати показаха, че обмислят нови митинги през януари, а хардлайнерите заплашиха акциите да продължат и по Коледа.

Очаква се през днешния ден националният жп оператор SNCF да разгласи проектите си за интервала на празниците.

Транспортът в Париж остана блокиран и през вчерашния ден. Осем линии на метрото бяха затворени, а влаковете в периферията на френската столица се движеха с нарушавания на графика.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР