13 служители на “Гранична полиция от пункт “Аерогара София са

...
13 служители на “Гранична полиция от пункт “Аерогара София са
Коментари Харесай

13 граничари отстранени от летище София

13 чиновници на “Гранична полиция ” от пункт “Аерогара София ” са отстранени. Седем от тях имат съответна виновност, че са напуснали работните си места за инспекция на пасажери и багажи, останалите са началници, в това число и шефът на пункта. На техните места краткотрайно дават смени граничари от летищата във Врана и Бургас.

Срещу всички са формирани дисциплинарни производства, води се и следствие за бойкот от дирекция “Вътрешна сигурност ” на Министерство на вътрешните работи. Това оповестиха през вчерашния ден вътрешният министър Валентин Радев, основният секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов и шефът на “Гранична полиция ” Светлан Кичиков. Преди това тримата рапортуваха за случая от 20 март на премиера Бойко Борисов, който изиска от тях да наложат най-строгите дисциплинарни санкции за чиновниците, позволили пробив в сигурността. По Закона за Министерство на вътрешните работи това са уволнения.

Както писа през вчерашния ден “Труд ”, против граничари от пункта на летището е почнало следствие за това, че са пропуснали да ревизират над 40 пасажери от полет на “България Ер ”. Хората минавали, защото гишетата за инспекция били празни. Две от тях седели отворени. Случаят е от 20 март, само че за него било обявено със забавяне, в това число и на ръководителите на Министерство на вътрешните работи.

В обясненията си до момента граничарите казвали, че един е отишъл да пуши, различен – до тоалетната, трети – да приказва по телефон. Затова и главната версия към момента е, че в тази ситуация става дума за небрежност, а не за някаква проведена провокация.

“На фона на цялата работа на сътрудниците по границата, такива случаи на небрежност водят до рухване на рейтинга на страната във връзка с сигурността на границите. Ще сме безкомпромисни към всяко едно нарушние, подхванали сме всички ограничения. Проверкатавключва и това, че не сме били известени незабавно ”, сподели основният секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов.

“Добре че полетът е от Париж. Те са минали инспекция през едно европейско летище и това е гаранция, че не са влезнали терористи ”, разяснява Валентин Радев. То уточни още, че при последвалите допълинтелни инспекции на миналите не е бил открит нито един търсен жител или подобен, който има възбрана да влиза на територията на страната. Въпреки това пробивът е реалност и тези, които са виновни за него, ще понесат санкции.

Стажантка подала сигнал за неуспеха
Имало е опит за прикриване на случая


“Фактът, че цялостен един ден по-късно се подава сигнал е сладкодумен, че най-вероятно е имало опит за прикриване на случая ”. Това съобщи през вчерашния ден шефът на „ Гранична полиция ” старши комисар Светлан Кичиков.

Сигналът за пропуснатите инспекции е бил подаден от стажантка, която към момента се обучавала за гранична полицайка. Тя съобщила на директната си началничка, че е видяла през две празни гишета да минават пасажери. Въпреки, че не била директен очевидец на случая, началничката подала отчет, базирайки се на изказванията на стажантката, научи “Труд ”. Тези условия също ще бъдат тествани и изяснени в хода на инспекцията, разясниха осведомени.

Обяснението за забавянето при подаването на сигнала до управлението на Министерство на вътрешните работи било, че на летището било правено в допълнение изследване дали фактически са минали непроверени пасажери.
Прави се разбор на цялостната работа на този пункт и за предходния интервал, сподели още старши комисар Кичиков. Засега обаче не е известно дали са установени сходни случаи.

Премиерът изиска
най-строги санкции
за отговорните


Премиерът Бойка Борисов разпореди на всички чиновници от Граничния контролно-пропускателен пункт “Аерогара София ”, направили дисциплинарни нарушавания, да бъдат наложени оптимално тежки санкции.
Рано сутринта през вчерашния ден министър-председателят е извикал министърът на вътрешните работи Валентин Радев, основният комисар Младен Маринов и шефа на “Гранична полиция ” основен комисар Светлан Кичиков, с цел да му рапортуват за случая от 20 март, оповестиха държавната осведомителна работа.

След като е изслушал резултатите от порверките досега, Борисов е изискал в къси периоди да бъде осъществен разбор на работа на граничния пункт на летище София и да бъдат готови и подхванати съответни ограничения за реорганизацията й.

При акция през май 2017 година
Разбиха неповторим канал през аерогарата


Нелегален трафик на чужденци през “Аерогара София ” за страни от Европейския съюз бе оголен през май предходната година. Тогава от спецпрокуратурата, Министерство на вътрешните работи и ДАНС оповестиха, че каналът е неповторим, тъй като е първият през летище. 

Задържани бяха двама гранични служители на реда от пункта, а по-късно и техен сътрудник. Като уредници на трафика бяха посочени двама легално пребиваващи от 10 години у нас жители на Бангладеш. Те са набирали чужденците от родината си, или от страни от Близкия и Средния изток, осигурявали им подправени персонални документи и студентски книжки, с цел да влязат умерено през летище София. Пак оттова те отпътували умерено за мечтаната европейска дестинация.
 
Граничните служители на реда са получавали общо 10 000 евро на чужденец за влизане и излизане от България, а за уредниците сумите са били по-големи. Според шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев този канал бил единствено за платежоспособни чужденци.

Граничарите чакали идващите на съответно гише, което било инструктирано авансово. Случвало се е обаче на “госта ” да се отваря и специфичен кулоар. Схемата е работело сполучливо сред редовите чиновници, само че тогава не бе открита връзка с по-високи равнища.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР