13 служители на Български пощи са се присъединили към гладната

...
13 служители на Български пощи са се присъединили към гладната
Коментари Харесай

Стачкуващите служители на Български пощи поискаха среща с премиера Борисов

13 чиновници на " Български пощи " са се включили към гладната стачка на сътрудника си Златка Младенова и упорстват за среща с премиера Бойко Борисов. Това стана ясно по време на конференция на предприятието в Българска телеграфна агенция през днешния ден.

Златка Младенова гладува от 30 юли поради спрени пари за клас " Прослужено време " и ваучери за храна. Тя съобщи, че въпреки парите да са изплатени след намесата на Инспекцията по труда и макар обещанията, не може да има вяра на думи и никой не подсигурява, че в идващите месеци няма да се случи същото.

Исканията са чисто синдикални, има доста проблеми - ниски заплати, неприятни условия на труд, пространства, в които температурата е висока, липса на работно облекло, уточни тя. Според нея е нужна и цялостна финансова проверка за последните пет години.
Милена Атанасова, зам.-председател на " Защита ", съобщи, че е нарушено трудовото законодателство и уточни, че полагаеми трудови хонорари са отнети на чиновници, които имат така и така ниски заплати. Тя изясни, че претекстът на управлението, че не са се включили в точния момент към груповия трудов контракт, е безпочвен, тъй като груповият трудов контракт няма нищо общо с приемането на полагаемите хонорари, което е регламентирано в Кодекса на труда.

Според нея в безусловно нарушаване на трудовия закон ръководителят си е разрешил да отнеме на хората полагаеми хонорари, а и се протяга ръка на съществени трудови и цивилен права, в това число и правото на свободно синдикално сдружаване.

Красимир Митов, ръководител на синдиката " Защита ", уточни, че гладната стачка е последна мярка на митинг, с цел да бъде чут гласа им и настояванията за свободно сдружаване, нарастване на заплатата, по-добри условия на труд, закупуване на персонални защитни средства и работно облекло. Получихме устни гаранции, на които чиновниците не имат вяра, желаеме да забележим това под някаква форма и някой да носи отговорност и да бъде поръчител, изясни той. Ще отнесем казуса до премиера, тъй като може да се стигне да гладуват не 13, а 1300 души, предизвести още Митов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР