13 са медикаментите, за които през миналата седмица в ИАЛ

...
13 са медикаментите, за които през миналата седмица в ИАЛ
Коментари Харесай

Спират доставките на 13 медикамента

13 са медикаментите, за които през предходната седмица в ИАЛ е подадено съобщение за преустановяване на доставките. Сред тях са антибиотикът Макропен, три медикамента за химиотерапия, от които обаче единият ще бъде сменен с друга форма на същия производител, още веднъж стопират доставките на Оземпик и на Метфогама, както и на Ангал, Хексалгин за деца и Деган.

Това излиза наяве от седмичната информация, която Министерството на здравеопазването дава на парламентарната здравна комисия.

Макропен е антибиотик от групата на макролидите и работи, като потиска растежа на бактериите. Той е предопределен за лекуване на инфекции на дихателните пътища, инфекции на кожата и подкожната тъкан, някои инфекции на пикочо-половите пътища, за лекуване и профилактика на дифтерия и коклюш и за лекуване на някои типове диария. Често се предписва на пациенти със свръхчувствителност към пеницилин. Словенската компания Novo Mesto прекратява доставките за България и на двете му форми - Макропен 400 мг х 16 Макропен 175 mg/5 ml гранули за перорална суспензия х115 мл от 1 декември по маркетингови аргументи.

По същите аргументи словенските производители от 1 ноември стопират дефинитивно доставките на Meaxin 100 mg film-coated tablets x 120 за лекуване на хронична миелоидна левкемия и остра лимфобластна левкемия. От 15 ноември за непрекъснато се преустановяват доставките и на Calquence 100 mg hard capsules x 56 на AstraZeneca AB за лекуване на хронична лимфоцитна левкемия, също по маркетингови аргументи.

Окончателно стопират доставките на Methotrexat ``Ebewe`` 2,5 mg tablets x 50 и на Methotrexat ``Ebewe`` 5 mg tablets x 50, употребявани за лекуване на изострен ревматоиден артрит при възрастни пациенти, тежък псориазис, тежък псориатичен артрит при възрастни пациенти и като поддържаща терапия при остра лимфоцитна левкемия. От Ebewe Pharma обаче оповестяват, че повода за прекъсването на доставките е в прекосяване на блистерни опаковки по 30 таблетки.

Антихеморагичното средство Ковалтри прахуляк и разтворител за инжекционен разтвор 500 IU на Bayer пък по маркетингови аргументи от 1 април 2024 година ще бъде сменено с лекарствен артикул със същото комерсиално название, количество на дейното вещество и лекарствена форма, само че с размер на първичната опаковка 5 ml. Със същата опаковка ще бъде сменен и Ковалтри прахуляк и разтворител за инжекционен разтвор 1000 IU, само че още от 30 ноември.

По маркетингови аргументи от 31 януари 2024 година AstraZeneca прекратява дефинитивно доставките у нас на лекарството за лекуване на диабет вид 2 - Byetta 10 micrograms solution for injection in pre-filled pen 2,4 ml x 1.

В интервала от 29 септември до към 23 октомври краткотрайно са прекратени доставките на медикамента Метфогама заради понижен потенциал на производителя на крайния артикул. От Ново Нордиск пък предизвестяват, че поради заради нараснало търсене на Ozempic 1 mg solution for injection in pre-filled pen 3 ml от 3 до 28 ноември ще има закъснение на регулярната месечна доставка.

Заради повишено търсене има закъснение на доставките на таблетките за гърло ANGAL HONEY 5 mg/1 mg и на Hexalgin for Kids 500 mg/ml oral drops, осведомят от Sandoz. Лекарството против повръщане Деган също е с нарушен темп на доставките поради повишено търсене.

През миналата седмица общо 16 лекарствени продукта са включени в листата на Системата за електронно следене (СЕСПА), а 12 са изключени от него.

В ИАЛ са подадени сигнали за дефицит на три медикамента. Бетасерк, който се употребява за лекуване на Мениерова болест в опаковка 16 mg tablets x 60 и 24 mg tablets x 20 е с планувани доставки през октомври, ноември и декември 2023 година, а Бетасерк 24 mg orodispersible tablets x 20 ще бъде доставен през ноември 2023 година От ИАЛ акцентират, че на 7 септември е подадено съобщение за краткотрайно прекратяване на продажбите от 31 август по индустриални аргументи и закъснение на планувани доставки. За имуносупресора Certican tablet 0.5 mg и Certican tablet 0.25 mg на 5 септември е подадено Уведомление за краткотрайно прекратяване на продажбите от 25 септември до декември 2023г. също по индустриални аргументи. Няма обаче информация от производител за изчезналия на пазара медикамент за хипертоници Bisogamma 5mg и Bisogamma 10 mg.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР